Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

13 μαθητές του 2ου ΓΕΛ Χολαργού κινδυνεύουν με υποχρεωτική μετεγγραφή

on .

defterolykeiox

Η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη σύσταση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών (τμήμα κατεύθυνσης) για τους 13 μαθητές της Γ' Λυκείου γνωστοποιήθηκε 10 μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων στους γονείς του 2ου Λυκείου Χολαργού.

Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου αμέσως κινητοποιήθηκε με την υποστήριξη πολυάριθμων μελών του αλλά και εκπαιδευτικών πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας χθες Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου τόσο στη Διεύθυνση Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Ωστόσο, η διοίκηση του Υπουργείου δείχνει να είναι ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι "κάποια στιγμή πρέπει οι Νόμοι να εφαρμόζονται".

Οι 13 μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου που μπήκαν στην τελική ευθεία πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την ανάλγητη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για την υποχρεωτική μετεγγραφή τους σε όμορα σχολεία και όπου υπάρχουν κενά. Έτσι προβλέπεται να μεταφερθούν είτε στο 1ο Λύκειο Χολαργού, είτε στο 4ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.

Μία απόφαση που έπεσε ως κεραυνός στη σχολική κοινότητα με το "καλημέρα", αφού επιβαρύνει την ψυχοκοινωνική κατάσταση των τελειόφοιτων μαθητών και των οικογενειών τους, ενώ δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους εκπαιδευτικούς τους.

Κι έτσι πολύ απλά, η απαράδεκτη πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας που αντιμετωπίζει τα παιδιά αποκλειστικά ως νούμερα φτάνει σε σημεία τιμωριτικής συμπεριφοράς επιβάλλοντας ακόμη και την... "αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος". Στον σχεδιασμό για την ενίσχυση και δημιουργία μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων με 27 παιδιά ανά τμήμα, το μικρό 2ο Λύκειο Χολαργού δείχνει να "πέφτει" πρώτο, και οι 13 τελειόφοιτοι μαθητές του τα πρώτα θύματα αυτής της στρατηγικής.

Εν όψει της οριστικής απόφασης που θα ληφθεί στο τέλος του μήνα, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου οργανώνει τις κινήσεις του γι αυτή την τελευταία εβδομάδα σε συνεργασία και με άλλα σχολεία της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Στο μεσοδιάστημα όσοι θέλετε να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε το δίκαιο αίτημα των παιδιών να έχουν ελεύθερη επιλογή για το μέλλον τους χωρίς περιορισμούς και πλαίσιο, μπορείτε να υπογράφετε στη σχετική ηλεκτρονική ψηφοφορία διαμαρτυρίας στο
https://secure.avaaz.org/el/petition/ston_Ypoyrgo_Paideias_K_Gavrogloy_Ohi_stin_katargisi_toy_tmimatos_ton_Anthropistikon_Spoydon_sto_GEL_Holargoy


Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Λυκείου Χολαργού:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Χολαργός, 20/9/2018
Αρ Πρωτ 1/2018


ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Αντιδήμαρχο Παιδείας Παπάγου-Χολαργού, κα Αθανασάκου-Μουντάκη
Διευθυντή 2ου Λυκείου Χολαργού, κο Αγγελόπουλο
Β βάθμια Σχολική Επιτροπή Παπάγου-Χολαργού
Ένωση Γονέων Συλλόγων Παπάγου – Χολαργού

ΘΕΜΑ: Κατάργηση τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ τάξης του 2ου Λυκείου Χολαργού

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, 10 μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει το μοναδικό τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ τάξης του Λυκείου μας. (ΥΑ 152843/Δ2/14-9-18)επειδή αποτελείται από 13 μαθητές.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια περσινής απόφασης να συρρικνωθούν τα 4 τμήματα της περσινής Α Λυκείου σε 3, απαγορεύοντας τις μεταγραφές από άλλα σχολεία προς το δικό μας. Απόφαση η οποία ανατράπηκε εκ των πραγμάτων φέτος, μετά και από ενέργειες του Συλλόγου μας.
Θεωρούμε ότι είναι μέρος της προσπάθειας που γίνεται από το Υπουργείο να αυξηθούν οι μαθητές σε 28 – 30 σε όλα τα τμήματα, είτε είναι γενικής παιδείας είτε κατεύθυνσης

Αυτή η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας για την (μη) έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, είναι άδικη και αντιπαιδαγωγική, καθώς, λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, μια μερίδα μαθητών καλείται να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Δυσκολεύει την επικέντρωσή τους στη φοίτηση κατά την κρίσιμη για το μέλλον τους Γ' Λυκείου, λίγους μήνες πριν από τις καθοριστικές για αυτούς εξετάσεις για την είσοδό τους σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα. Δεν παίρνει καν υπόψη πιθανές δυσκολίες μετακίνησης
Είναι φανερό ότι αν δεν αποτραπεί, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση των μικρότερων ΓΕΛ, όπως το δικό μας και σε δημιουργία λιγότερων και μεγαλύτερων- υπερφορτωμένων ΓΕΛ, που θα μπορούν να καλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών. Η μετακίνηση των μαθητών σε άλλα σχολεία θα συμπαρασύρει και τα τμήματα γενικής παιδείας.

Να αναφέρουμε εδώ ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, που αυτή τη στιγμή είναι αρκετό για να καλύψει τις ώρες των μαθημάτων όλων των τμημάτων (και της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), θα αναγκαστεί να μετακινηθεί σε άλλες σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πιθανές ελλείψεις τα επόμενα χρόνια. Είναι κρίμα να αποδιοργανώνεται ένα σχολείο, το οποίο, παρόλες τις αντιξοότητες, καταφέρνει να έχει επί σειρά ετών πολύ μεγάλη επιτυχία στις Πανελλήνιες και, φέτος μάλιστα να καταγράψει πρωτιά στον Δήμο μας.
Η αναζήτηση “θέσης” σε δημόσιο σχολείο από τους μαθητές ταιριάζει σε ιδιωτική επιχείρηση και όχι στο δημόσιο σχολείο και στη διασφάλιση των στοιχειωδών μορφωτικών δικαιωμάτων που αυτό πρέπει να καλύπτει.

Σύλλογος Γονέων Και Κηδεμόνων 2ου Λυκείου Χολαργού