Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 21:52

Μικρή διακοπή για τα μελτέμια την Παρασκευή

meltemiab

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, κύλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα προάστια του Παπάγου και του Χολαργού, οπότε και η θερμοκρασία άγγιξε στην πόλη τα επίπεδα των 33°C. Το αίσθημα δυσφορίας ήταν σχετικά αυξημένο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, συνδυάστηκαν με, όχι χαμηλά, ποσοστά υγρασίας και με ασθενείς ανέμους. Οι υψηλές θερμοκρασίες, διατηρήθηκαν και την Δευτέρα, οπότε και κατεγράφη από τον μετεωρολογικό μας σταθμό η τιμή των 35,6°C, που είναι και η υψηλότερη θερμοκρασία από τις αρχές του έτους. Από την Τρίτη, το σκηνικό άλλαξε, καθώς ο Βοριάς επικράτησε στην περιοχή μας, κατά διαστήματα ενισχυμένος και η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή πτώση.


Έπειτα από ένα αρκετά δροσερό τριήμερο, το Μελτέμι θα παρουσιάσει πρόσκαιρη εξασθένιση και η θερμοκρασία, την Παρασκευή, θα σημειώσει άνοδο προσεγγίζοντας στην πόλη μας τα επίπεδα των 35°C και επαναφέροντας το αίσθημα δυσφορίας σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Από το Σάββατο, όμως, ο Βοριάς, θα κυριαρχήσει και πάλι ενισχυμένος, και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική υποχώρηση και θα πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα "φυσιολογικά" για την εποχή. Ενδεικτικά, το μεσημέρι του Σαββάτου και της Κυριακής, η μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη θα είναι κοντά στους 28°C και κατά την διάρκεια της νύχτας οι ελάχιστες τιμές θα πέφτουν κοντά στους 20°C, ενώ το αίσθημα δροσιάς θα είναι αρκετά έντονο χάρη στους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, το δροσερό και ανεμώδες "σκηνικό" θα συνεχιστεί και κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου με τον καιρό, ωστόσο, να είναι γενικά αίθριος με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε αντίθεση με το προάστιό μας αλλά και με και μεγάλο μέρος της χώρας μας, η δυτική και κεντρική Ευρώπη, βιώνει έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες στην σύγχρονη ιστορία, με την θερμοκρασία να προσεγγίζει και, σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνάει, τους 40°C, θερμοκρασίες κατά 10-15°C υψηλότερες από τις "φυσιολογικές" για εκείνες τις περιοχές!!!

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.