Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 12:31

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση το "αγκάθι" μεταξύ Κεραμέως, Αποστολόπουλου


 kerameosapostolo

Μείζον θέμα μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της νέας υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως έχει αποτελέσει και ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των 27 από τους 332 δήμους στην Ελλάδα που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία τους και να εφαρμόσουν την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και παρουσιάζονται ανέτοιμοι ακόμη και τώρα μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο της περιόδου... χάριτος για ην εφαρμογή του Νόμου.

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας εδώ και τρία χρόνια έχει ψηφίσει την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη φάση εντάχθηκαν άμεσα στο πρόγραμμα 186 δήμοι που διέθεταν τις υποδομές και επάρκεια Νηπιαγωγείων να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους. Στη δεύτερη φάση με νέα υπουργική απόφαση εντάχθηκαν ακόμη 119 κι έτσι ξέμειναν μόνο 27 δήμοι (μεταξύ αυτών και ο Παπάγου-Χολαργόσ) στους οποίους ήταν εντελώς αδύνατον να βρεθούν αίθουσες παρά την τριετή προειδοποίηση του Υπουργείου και την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Πρόσφατα ο τ. Υπουργός κ. Γαβρόγλου ήρε με Υπουργική Απόφαση αυτήν την εξαίρεση και υποχρεώνει όλους του δήμους ανεξαιρέτως να εντάξουν όλα τα παιδιά τους στην Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα εξ’ ονόματος των 27 δήμων με την νέα Υπουργό κα Κεραμέως. Όμως κι εκείνη δείχνει να εμμένει στην υποχρεωτικότητα του νόμου.

Η ΚΕΔΕ βάζει μείζον θέμα συνθηκών εκπαίδευσης και ασφάλειας των παιδιών σε αυτούς του 27 δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Παπάγου Χολαργού ενώ καταγγέλλει την οποιαδήποτε απόπειρα κάλυψης του θέματος με αίθουσες προκάτ για τις οποίες έχει κάνει μεγάλο αγώνα απομάκρυνσής τους από τους σχολικούς χώρους ως απαράδεκτες υγειονομικά και παιδαγωγικά.

Ετσι η κα Κεραμέως έκανε προς το παρόν πίσω, για να επανεξετάσει την δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων αιθουσών από τους 27 δήμους, αφού και η ίδια όπως και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρεί απαράδεκτο εν έτη 2019 τα παιδιά να στερούνται της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας.

Επιπλέον μείζον θέμα όμως προκύπτει και για τα 4χρονα που τελικά θα πάνε στους Παιδικούς Σταθμούς τόσο του Δήμου Παπάγου- Χολαργού όσο και των υπόλοιπων 26 Δήμων, οι γονείς των οποίων όπως φαίνεται θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα τροφεία αφού θα στερηθούν της επιδότησης μέσω vaoucher από την ΕΕ, γιατί ο νόμος πια απαγορεύει οι ηλικίες αυτές να φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.