Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 03:19

"Κάτω τα πόδια απ´ το ταμπλό" του Τ. Πουρναράκη


Ο Παπαγιώτης ειδικός δημοσιογράφος Τάκης Πουρναράκης που ασχολείται με το αυτοκίνητο, αναλύει σε άρθρο του τον κίνδυνο που διατρέχουμε όσοι έχουμε την κακή συνήθεια να βάζουμε χαλαρά τα πόδια στο ταμπλό του Ι.Χ. μας στις μικρές ή μεγαλύτερες διαδρομές μας.

Είναι μια κοινή εικόνα ο/η συνοδηγός να έχει τα πόδια πάνω στο ταμπλό, ενίοτε και έξω από το παράθυρο. Μια εικόνα που συνδυάζεται με την ιλαρότητα των διακοπών, την χαλάρωση των ηθών και όχι μόνο. Δυστυχώς οι περισσότεροι/ες δεν συνειδητοποιούν ότι αυτή η στάση εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο.

Το σώμα του ανθρώπου την ώρα που κινείται το αυτοκίνητο, έχει την ίδια ταχύτητα μ’ αυτό. Παρότι δεν το αντιλαμβανόμαστε καθώς τα τζάμια μας προστατεύουν από τον αέρα, κινούμαστε με πολλά km/h. Ο συνοδηγός δεν πρέπει ποτέ να κοιμάται στο εμπρός κάθισμα ούτε να χαλαρώνει ξαπλώνοντας με τα πόδια στο ταμπλό.

Σε περίπτωση αιφνίδιας σύγκρουσης, αν το όχημα έχει αερόσακο τα πόδια σας θα τραυματιστούν από την ενεργοποίηση του αερόσακου. Όχι δεν προλαβαίνετε να τα τραβήξετε ο αερόσακος ανοίγει στο χρονικό διάστημα που χρειάζεστε για να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας. Αν δεν υπάρχει αερόσακος η βύθιση της λεκάνης θα οδηγήσει όλο το σώμα σε λάθος θέση με πολύ μεγάλο κίνδυνο να πιεστεί ο αυχένας και να προκληθεί ανήκεστο βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Είναι κομβικής σημασίας να κάθεστε σωστά και να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Εδώ μπορείτε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει τη στιγμή της σύγκρουσης όταν έχεις τα πόδια στο ταμπλό.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.