Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 15:42

Διάλειμμα στις καιρικές διαταραχές την Κυριακή για τον... Μαραθώνιο!


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Ψυχρό μέτωπο διέσχισε την χώρα μας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά κατά την διάρκεια της Τετάρτης και της Πέμπτης (8-9/11) προκαλώντας βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην δυτική Ελλάδα, και πτώση της θερμοκρασίας η οποία, σε πολλές περιοχές, έγινε ιδιαίτερα αισθητή.


Το πέρασμα του μετώπου πάνω από τον Παπάγο και τον Χολαργό ήταν εντελώς "αναίμακτο" από πλευράς βροχοπτώσεων αλλά ήταν το αίτιο για να επικρατήσει πυκνή συννεφιά και η θερμοκρασία να πέσει αισθητά. Πτώση η οποία έγινε έντονα αισθητή λόγω του παρατεταμένου διαστήματος πολύ θερμών, για τα δεδομένα της εποχής, θερμοκρασιών.
Το εν λόγω ψυχρό μέτωπο θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως "εναρκτήριο λάκτισμα" του βαθέος Φθινοπώρου στο προάστιό μας, καθώς ήταν και η πρώτη από μία σειρά ατμοσφαιρικών διαταραχών που θα επηρεάσουν την περιοχή προκαλώντας αλλεπάλληλες μεταβολές στον καιρό, και διαστήματα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ, η θερμοκρασία, πλέον θα κυμαίνεται κοντά στις κλιματικές τιμές, άρα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Δύο αξιόλογες διαταραχές αναμένεται να επηρεάσουν, Παπάγο και Χολαργό, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών:
α) Η πρώτη, από σήμερα Παρασκευή (10/11) του απόγευμα έως αύριο Σάββατο (11/11) το πρωί θα έχει ως κύρια στοιχεία την επικράτηση πυκνής συννεφιάς και την εκδήλωση βροχών και, ενδεχομένως, παροδικών καταιγίδων. Τα φαινόμενα θα συνδυαστούν από διαστήματα σχετικά ενισχυμένων νοτιάδων και θερμοκρασίες κοντά στους 20°C.
β) Η δεύτερη, κατά την διάρκεια της Δευτέρας (13/11) θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά και θα προκαλέσει ένα "πέρασμα" βροχών και καταιγίδων περιορισμένης διάρκειας αλλά, ενδεχομένως, αξιόλογης έντασης.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο διαταραχών, από το μεσημέρι του Σαββάτου (11/11) έως και το βράδυ της Κυριακής (12/11) θα κυλήσει με ήπιες συνθήκες, εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά (κυρίως το Σάββατο θα υπάρχουν διαστήματα με συννεφιά και ενδεχόμενο βροχών περιορισμένης έκτασης) και, κατά διαστήματα ενισχυμένους Νοτιάδες (κυρίως το Σάββατο με ένταση έως 6bf), ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε "φυσιολογικά" για την εποχή πλαίσια με τις μέγιστες τιμές κοντά στους 20°C και τις ελάχιστες κοντά στους 15°C.
Ο Μαραθώνιος, την ερχόμενη Κυριακή θα εξελιχθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες καθώς η πιθανότητα βροχής είναι μικρή, και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε "ιδανικά" πλαίσια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, νέες ατμοσφαιρικές διαταραχές θα "πάρουν σειρά" για να επηρεάσουν την χώρα μας ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την πρώτη αξιόλογη ψυχρή εισβολή της σεζόν κοντά στις 20 Νοεμβρίου η οποία θα μπορούσε να φέρει "άρωμα Χειμώνα" με αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες, αρκετές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος των ορεινών τμημάτων της χώρας μας. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλείς προγνώσεις καθώς τα στοιχεία, όσον αφορά την χρονική περίοδο μετά τις 15/11 είναι αρκετά συγκεχυμένα.

Καλό Σαββατοκύριακο!


* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.