Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 18:15

Διαβήτης κύησης και άσκηση. Της Δήμητρας Σταμούλη


stamoulhdhmhtra

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου 2015, στη Διεθνή Εφημερίδα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, έδειξε πως οι γυναίκες που ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, αλλά και αύξηση σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της κύησης. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών διαταραχών όπως προεκλαμψία, υπέρταση και πρόωρο τοκετό. Μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μητέρα, όπως διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη αλλά και διαβήτη τύπου 2. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν διαβήτη κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν οι ίδιοι διαβήτη.

Αποκτώντας λοιπόν περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει αρκετούς κινδύνους για τη γυναίκα καθώς και για το ίδιο το παιδί, ενώ οι γυναίκες είναι αρκετά πιο δύσκολο να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους βάρος μετά τη γέννηση του μωρού.

diavhths kyhshs askhsh stamoulh

Σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση, η ερευνητική ομάδα από την Ισπανία εξέτασε τα αποτελέσματα της εγγραφής υγιών εγκύων γυναικών, που έκαναν ελάχιστα ή καθόλου άσκηση, σε προγράμματα άσκησης. Στην ανάλυση των 13 μελετών, με τη συμμετοχή πάνω από 2.800 γυναικών, διαπιστώθηκε ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης κατά περισσότερο από 30%, για τις γυναίκες που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν ακόμη μεγαλύτερη (36%). 

Η άσκηση ήταν επίσης χρήσιμη για τη μείωση του αυξημένου σωματικού βάρους. Αυτό ίσχυε για την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και αν το πρόγραμμα άσκησης ξεκινούσε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Άρα η άσκηση δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μέτρια επίπεδα άσκησης που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις μελέτες είχαν σημαντική θετική επίδραση στην υγεία και βρέθηκαν να είναι ασφαλή τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.  

Δήμητρα Σταμούλη 
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργού
τηλ. 211-7006172, 697-9188876
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
www.logodiatrofis.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.