Τα έλατα του Θανάση από το Περτούλι στη Λεωφ. Μεσογείων
Από το Βροντερό, την Ελάτη και τα ορεινά Τρίκαλα, σκαρφαλωμένα στα 1.700 μέτρα στις πλαγιές του όρους Περτούλι, ξεκίνησαν, αργότερα φέτος, ο Θανάσης Γούλας και ο γιος του Αναστάσης να συνοδεύσουν στην Αθήνα τα έλατα της παραγωγής τους.
Το 1982 ο κ. Θανάσης «μπήκε» στην καλλιέργεια χριστουγεννιάτικου έλατου στα 50 στρέμματα ιδιοκτησίας του, μετά την παρότρυνση του Δασαρχείου που τότε εκπονούσε πρόγραμμα προστασίας των αυτοφυών ελάτων από την ανεξέλεγκτη κοπή τους στα δάση.
«Δέκα χρόνια χρειάζεται ένα έλατο για να μεγαλώσει. Δεκαπέντε με είκοσι ετών είναι τα μεγαλύτερα», λέει ο κ. Θανάσης. Από τότε, μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο προωθεί για πώληση 500 έλατα και ταυτόχρονα φυτεύει ισάριθμα.
«Σε αυτό το υψόμετρο μόνο έλατα και καστανιές μπορούν να ευδοκιμήσουν. Με δύο μέτρα χιόνι που πιάνει πολύ συχνά το χειμώνα, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τη συγκεκριμένη μορφολογία τους εδάφους μόνο τα έλατα αντέχουν. Άλλωστε η γύρω περιοχή είναι γεμάτη αυτοφυή έλατα. Η περιοχή μας είναι ένας κλασικός ελατότοπος», μας είπε ο κ. Θανάσης.
Πως να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για έλατο καλλιέργειας; Ο Αναστάσης διευκρίνισε: “Τα έλατα μας ελέγχονται από το Δασαρχείο. Ένα ένα μετά από σχολαστικό έλεγχο παίρνει την άδεια του από τον υπάλληλο της υπηρεσίας που παρίσταται κατά τη διαδικασία της κοπής. Οι καταναλωτές μπορούν να το ελέγξουν, εντοπίζοντας πάνω στο δέντρο την μολυβοσφραγίδα του Δασαρχείου, που επιβεβαιώνει δλδ ότι προέρχεται από κτήμα παραγωγού και όχι από παράνομη κοπή»!
Οι τιμές των ελάτων ξεκινούν από 30 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 ευρώ για τα πολύ μεγάλα δέντρα. Αν και χάθηκαν κάποιες μέρες στη φετινή σεζόν, αφού η άδεια από το Υπουργείο δόθηκε μόλις στις 27 Νοεμβρίου, η κίνηση με το που έφτασαν στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη ήταν πολύ μεγάλη. Ήδη τα πρώτα δέντρα εξαντλούνται και είναι στο δρόμο η επόμενη νταλίκα.
Ο Θανάσης και ο Αναστάσης Γούλας, όπως κάθε χρόνο, βρίσκονται στην πλατεία Κοραή επί της Λ. Μεσογείων στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Αυθεντικοί βουνίσιοι Έλληνες της προσπάθειας και της παραγωγής, πρόθυμοι και γελαστοί, έτοιμοι να σας βοηθήσουν όλες τις μέρες και τις ώρες της εβδομάδας να επιλέξετε το έλατο που φέτος έχετε ανάγκη να στολίσετε περισσότερο από ποτέ.
Γιατί το φυσικό έλατο είναι πιο οικολογικό
-Η καλλιέργεια φυσικού έλατου παράγει οξυγόνο και καθαρίζει την ατμόσφαιρα
-Είναι βιοδιασπώμενο
-Στηρίζει την οικονομία, τους τοπικούς παραγωγούς και θέσεις εργασίας
-Και φυσικά προστατεύει τα δάση
Το πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο
-Είναι φτιαγμένο κατά κύριο λόγο από PVC
-Δεν ανακυκλώνεται εύκολα και χρειάζεται πολλά χρόνια για τη διάσπαση του
-Παράγει CO2 κατά την κατασκευή και μεταφορά του (αφού η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Κίνα)