Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 06:06

Ομάδα δημοτών έφερε τις κοπές και τα κλαδέματα των δέντρων στο προσκήνιο

Με τη διαδικασία της συλλογής υπογραφών δημοτών το θέμα της ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων και ακραίων κλαδεμάτων που καταγράφεται έντονα όλο το τελευταίο διάστημα στις γειτονιές της πόλης, έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού.

Και παρότι το θέμα εντάχθηκε στο τέλος της ημερήσιας διάταξης, και η συζήτηση του ξεκίνησε μετά από επτά ώρες συνεδρίασης, περασμένα μεσάνυχτα δηλαδή, ωστόσο έγινε μία αρχή για να ανοίξει η κουβέντα της ορθής διαχείρισης του πράσινου της πόλης. Να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης για τις ανάγκες του περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που δε βοήθησε τη συμμετοχή των δημοτών στη συζήτηση.

Εκπροσωπώντας τους δημότες έκανε την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βαγγέλης Στογιάννης. Πρωτεργάτης της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Παπάγου Χολαργού πολύ καλός γνώστης του Υμηττού, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της πόλης. Γεγονός που αναγνωρίσθηκε τόσο από τον ίδιο το Δήμαρχο όσο και από τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους.

Ο κ. Στογιάννης μέσα από τη μακρά εμπειρία του, αλλά και την ειδική γνώση που διαθέτει, προσπάθησε να αναπτύξει μέσα στο λίγο χρόνο που είχε, την ανάγκη εκπόνησης μίας στρατηγικής διαχείρισης του πράσινου συνολικά για την πόλη. Μίας πολύ συγκεκριμένης μελέτης, δηλαδή, που θα καταγράψει όλη την υπάρχουσα κατάσταση, θα προβλέψει τις ανάγκες που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Μέσα από αυτή τη μελέτη, όπως εξήγησε ο κ. Στογιάννης, θα χαραχθεί μία διαχρονική πολιτική, μία στρατηγική που θα προσδιορίζει το πράσινο της πόλης, ως ανθεκτικό και βιώσιμο. Χρήσιμα συμπεράσματα θα προκύψουν για τη διαχείριση, διατήρηση και ανάπτυξη του πράσινου, αφού θα υποδείξει ποια δέντρα χρειάζονται ενίσχυση, ποια απομάκρυνση και ποια είδη θα είναι αυτά που, θα είναι ικανά να αντικαταστήσουν κάποια από τα υπάρχοντα, με βασικό γνώμονα να μην επηρεάζεται το ισοζύγιο πρασίνου, αλλά και η φυσιογνωμία της πόλης. Όπως τόνισε, κλείνοντας ο ομιλητής, σε λίγο καιρό και λόγω της κλιματικής αλλαγής με λιγότερο πράσινο, τα κτίρια μας θα παίζουν το ρόλο συσσωρευτών!

Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραστεί η Υπηρεσία Πρασίνου, ώστε να ενημερώσει το Σώμα. Ενώ χαρακτηριστικά είπε: «Όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα από τον κ. Στογιάννη μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους σχεδόν σε όλα. Στο 95% θα πω και αφήνω το 5% κυρίως για τις μανόλιες που διαφωνεί να φυτεύσουμε στη Βουτσινά, γιατί εμείς έχουμε άλλη ενημέρωση. Αλλά δεν ξέρω πως θα γίνουν μετά από 50 χρόνια, που λέει ο κ. Στογιάννης, και αν θα δημιουργήσουν προβλήματα μέσα στα παρτέρια».

Τη δημιουργία μίας Επιτροπής όπου θα κουβεντιαστούν όλα αυτά, πρότεινε ο κ. Κανάκης και θα είναι συμβουλευτική προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί μια πιο συγκεκριμένη πολιτική που να μπορεί να υιοθετηθεί, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της συνολικής μελέτης πρασίνου. Ανέφερε ακόμη ότι όπως φάνηκε και από την επιστολή των πολιτών χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας με τους δημότες και δεσμεύθηκε να ανακοινώσει σε μία επόμενη φάση τις σκέψεις του γι αυτό.

Σιώτου και Χαμηλοθώρη πρότειναν για ακόμη μία φορά την εκπόνηση μελέτης στρατηγικής διαχείρισης για το πράσινο, κανονισμό για το πράσινο που θα προκύψει από τη μελέτη και δημιουργία δημοτικού φυτώριου, όπου θα φυτεύονται τα είδη των δέντρων που θα υποδειχθούν από τη μελέτη, ώστε σε κατάλληλη ηλικία να μεταφυτεύονται για να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης. Δήλωσαν ότι θα φέρουν την πρόταση με τα τρία σκέλη της, για λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο δημοτικές σύμβουλοι έχουν διασαφηνίσει από την αρχή της θητείας, ότι όσο δεν εκπονείται η μελέτη αυτή που από την αρχή ζητούν, θα καταψηφίζουν όλα τα θέματα κοπής δέντρων πλην ελαχίστων περιπτώσεων που κρίνονται εμφανώς επικίνδυνα.

Ο Γιώργος Ρεμούνδος συμφώνησε και αυτός στη διαχειριστική μελέτη πρασίνου, ενώ επιπλέον πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ψηφιακό μητρώο δέντρων πρότεινε ο Περικλής Ζήκας που θα είναι οδηγός για το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και βασικό εργαλείο για έναν σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμη βάση, ώστε να εκπονηθεί μία μελέτη πρασίνου.

Και παρότι, λοιπόν, όλοι συμφώνησαν μέσα σε «μία ωραία ατμόσφαιρα» για την ανάγκη διαχείρισης του πράσινου της πόλης μέσα από μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, λίγο πριν είχαν μόλις αποφασίσει την κοπή 7 δέντρων σε Παπάγου και Χολαργό…και συγκεκριμένα ψήφισαν ως εξής:

«ΥΠΕΡ» της κοπής ψήφισαν Μ. Αθανασάκου - Μουντάκη, Χ. Παρίση, Μ. Υφαντής, Ε. Βεντουζά - Παπανικολάου, Α. Αυγουρόπουλος, Α. Κούτρας, Μ. Τράκας, Β. Σιαμάνης, Α. Βαλυράκης, Χ. Πετράκης, Β. Νικάκη, Μ. Δημητριάδου - Καρασιμοπούλου, Α.-Μ. Τσικρικώνη, Δ. Ρουφογάλη, Γ. Αυγερινός, Β. Ρετσινιά - Γιαννακοπούλου, Α. Ρεκλείτης, Γ. Ρεμούνδοςκαι οιΠρόεδροιτων δύο Κοινοτήτων Παπάγου καιΧολαργού Κ.Γκούμα, Μ. Δημάκου

«KATA» της κοπής Μ.Σιώτου,Ν.Χαμηλοθώρη

«ΛΕΥΚΟ» ο Π.Ζήκας

«ΔΗΛΩΣΑΝ» ότι απέχουν από τη ψηφοφορία Ν.Κανάκης,Ν.Καραγιάννης

Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δ. Οικονόμου, Μ. Χατζής, Δ. Τούτουζας, Γ. Ανυφαντής, Π. Δεμέστιχας, Κ. Τίγκας, Χ. Στάϊκος, Λ. Ρίζος.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.