Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 01:06

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ότι πέφτει από το απόγευμα της Κυριακής θα είναι χιόνι σε Παπάγου και Χολαργό!


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*
 
Μία από τις ισχυρότερες ψυχρές εισβολές που έχει επηρεάσει την περιοχή μας, την τελευταία δεκαετία, έχει ήδη ξεκινήσει και τα προγνωστικά στοιχεία, αν και ακόμα παραμένουν ευμετάβλητα ως προς τις "σημαντικές λεπτομέρειες" του χιονιά, έχουν πλέον "καταλήξει" στα εξής χαρακτηριστικά:

1) Η ψυχρή εισβολή θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών και, συγκεκριμένα, ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της Κυριακής, 14/2/2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, 17/2/2021. Κύρια χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής στο προάστιό μας, θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κοντά και κάτω από 0, οι πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα και θα προκαλέσουν χιονόστρωση που πιθανόν να είναι αξιόλογη, οι παροδικά ενισχυμένοι άνεμοι και ο παγετός ο οποίος, ιδιαίτερα την Τρίτη και την Τετάρτη θα είναι, τοπικά, ισχυρός
 
2) Ειδικά όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, οι θερμοϋγρομετρικές συνθήκες θα γίνουν κατάλληλες για χιονόπτωση, στην περιοχή μας από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, 14/2. Αυτό σημαίνει πως από το βράδυ της Κυριακής "ότι πέφτει θα είναι χιόνι". Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα μεταξύ των οποίων θα υπάρχουν "παύσεις" των φαινομένων και, ενδεχομένως, ανοίγματα του καιρού. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς τα φαινόμενα θα είναι παροδικά και η θερμοκρασία, στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης κοντά και πάνω από 0°C, δεν φαίνεται να προκαλούνται ιδιαίτερα προβλήματα στους δρόμους.
 
Η πιο έντονη φάση του χιονιά, προβλέπεται να ξεκινήσει από το απόγευμα της Δευτέρας και να ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης. Σε αυτή την φάση προβλέπεται να υπάρξουν μεγάλα διαστήματα με πυκνές χιονοπτώσεις και αρνητικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να "το στρώσει" και στους δρόμους της περιοχής. Επιπλέον η ένταση των χιονοπτώσεων ενδέχεται να είναι αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο άμεσος αποχιονισμός των δρόμων. Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν, κατά διαστήματα, μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, 17/1. Το ύψος χιονιού στην περιοχή μας, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και τις τοπικές συνθήκες (τα 140μ διαφορά στο υψόμετρο μεταξύ του χαμηλότερου και του ψηλότερου σημείου της πόλης μας, όπως επίσης και η διαφορά στην κατανομή του πρασίνου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της χιονόστρωσης) εκτιμάται από 5 έως 30 εκατοστά. Πιο πιθανό είναι το ύψος χιονιού να είναι μεταξύ 10εκ και 25εκ με μία "μέση τιμή" κοντά στα 15εκ. 
 
3) Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να επικρατήσουν από το απόγευμα της Κυριακής, 14/2. Πιο συγκεκριμένα, από την νύχτα της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η θερμοκρασία θα είναι κοντά στους 0 και από το βράδυ της Δευτέρας προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Η Τρίτη, 16/2 ενδέχεται να είναι ημέρα "ολικού παγετού" για το προάστιό μας που σημαίνει πως η θερμοκρασία καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας δεν θα ξεπεράσει τους 0°C. Η απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία, στα ανώτερα τμήματα του Παπάγου και του Χολαργού, την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, εκτιμάται πως θα είναι -4°C.
 
4) Οι παραπάνω συνθήκες θα ευνοήσουν την δημιουργία παγετού που μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες σε δρόμους, πεζοδρόμια, σκάλες... και, ιδιαίτερα στα "ανηφορικά" στενά της πόλης μας.
 
Σημειώνεται πως η εκτίμηση της χιονόστρωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη και υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα με τις συνθήκες. Για παράδειγμα, δεδομένης μίας πυκνής δωδεκάωρης χιονόπτωσης, αν η θερμοκρασία είναι 0°C, μπορεί να "στρώσει" 15εκ , αν είναι 1°C, 5εκ. και εαν είναι 2°C, 1εκ. Αυτό σημαίνει πως μικρές διαφορές στις προβλέψεις της θερμοκρασίας μπορεί να ανατρέψουν τελείως την εξέλιξη και πως επίσης μπορεί να προκύψουν τεράστιες διαφορές στα ύψη χιονιά από γειτονιά σε γειτονιά και για τον λόγο αυτό το εύρος στην πρόγνωση είναι τόσο μεγάλο (5 - 30εκ).
 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, 17/2 κα, από την Πέμπτη προβλέπεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας. Είναι πιθανό, ωστόσο, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου να υπάρξει νέα ψυχρή εισβολή στο προάστιό μας.
 
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας σε αυτή την σελίδα:
 
Ο χιονιάς που ξεκινάει σε λίγες ώρες, πιθανόν να είναι ο πιο αξιόλογος που έχει συμβεί στην περιοχή μας από το 2008 (στις 16 - 18 Φεβρουαρίου, με 30 - 40εκ και ελάχιστη θερμοκρασία -6°C). Είναι στο χέρι μας να πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις και να τον απολαύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...
 
 
* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου
 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.