Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 20:15

H. Αποστολόπουλος: L’ etat c’ est moi!


Σε περίεργα μονοπάτια προχωρά η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου με τον ίδιο το Δήμαρχο να απαγορεύει τη συμμετοχή δημοτών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου Χολαργού. Το θέμα που προκάλεσε αυτή την ακραία απόφαση του Δημάρχου αφορούσε στην ενημέρωση από την Υπηρεσία Πρασίνου και Αειφορίας σχετικά με τη στρατηγική του δήμου για τη διαχείριση του πράσινου της πόλης.

Ένα θέμα που έχει συγκεντρώσει την αγανάκτηση μεγάλης ομάδας δημοτών με τις άστοχες κοπές και κλαδεύσεις δέντρων, όλο το τελευταίο διάστημα και που δυστυχώς ήρθε η «Μήδεια» να επιβεβαιώσει όλη αυτή την ανησυχία των πολιτών.

«Συζητήσαμε και με το Δήμαρχο και πήραμε την απόφαση να είναι μία συζήτηση κλειστών των πυλών μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Κρίναμε κι εγώ προσωπικά ότι δε χρειάζεται παρουσία πολιτών και φορέων για το συγκεκριμένο θέμα», εξήγησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με μία πρωτοφανή δήλωση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απόφαση του να απαγορεύσει τη συμμετοχή των δημοτών στη συνεδρίαση: «Τα τρία άτομα που θέλανε να μιλήσουνε είναι τα ίδια άτομα που μιλήσανε και την προηγούμενη φορά. Ας γίνουνε δημοτικοί σύμβουλοι οι άνθρωποι, ας κατέβουν υποψήφιοι για να μπορούν να μιλάνε και να έχουν τα δικαιώματα των δημοτικών συμβούλων… Απ΄ ότι καταλαβαίνω κάθε μήνα θα συζητάμε ένα τέτοιο θέμα. Δεν έχουνε καταλάβει πόσο λάθος είναι η πολιτική τους. Ακόμη κι ο Θεός απέναντι τους είναι».

Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων σύμφωνα με το Νόμο είναι δημόσιες και ανοιχτές στους πολίτες. Δηλαδή μπορεί ο κόσμος και να τις παρακολουθεί μέσα στην αίθουσα ελεύθερα, και ελεύθερα (βάσει του εκάστοτε κανονισμού λειτουργίας του οργάνου) να εκφράζεται, να τοποθετείται επί θεμάτων.

Λόγω της ανάγκης του περιορισμού της covid19 ήδη από τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιούνται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Ρητά όμως εξηγείται και στο ΦΕΚ, που στην πορεία εκδόθηκε, ότι τηρούνται και στις τηλεδιασκέψεις οι όροι που ισχύουν και στις δια ζώσης συνεδριάσεις.

Μόνο εμπόδιο στις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι ο δημότης θα πρέπει να ζητήσει ένα linkσυμμετοχής. Κι εκεί παύει η ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο βήμα, που αποτελεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Η δημοτική αρχή Παπάγου Χολαργού, όπως φάνηκε και μέσα στη συνεδρίαση, αποφάσισε να μην δοθεί κανένα linkγια τη συμμετοχή δημοτών, ενώ ακούστηκε ότι ήταν τουλάχιστον 15 τα αιτήματα.  

Μία ακραία απόφαση που η δημοτική αρχή εργαλειοποιεί την πανδημία και τους περιοριστικούς όρους για να αποτρέψει τη συμμετοχή των δημοτών για δεύτερη φορά μετά τη συζήτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Κοινότητα Παπάγου. Στην περίπτωση μάλιστα εκείνη, οι συνεδριάσεις γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν επιτράπηκε ούτε και η είσοδος σε ένα-ένα δημότη. 

Δύο θέματα για τα οποία, όπως τελικά αποδεικνύεται ο Δήμαρχος προσπαθεί να αποφύγει την οργή του κόσμου. Δύο θέματα όμως, που παραμένουν ανοικτά μέτωπα και με ομάδες αποφασισμένων δημοτών.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.