Αύξηση της ζήτησης ακινήτων στα βόρεια προάστια φέρνει η τηλεργασία
Τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες και ειδικά τον Ιανουάριο, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές έχουν στραφεί προς την αναζήτηση κατοικίας ή οικοπέδου στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Πώς προέκυψε η τάση
Αρχικά, οι τιμές στα βόρεια προάστια είναι χαμηλότερες σε σχέση με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Το γεγονός ότι οι τιμές παρέμειναν «παγωμένες», ακόμα και μετά την ανάκαμψη της αγοράς μετά το 2017, σε συνδυασμό με το ότι μεγάλη μερίδα των κατοίκων της πόλης εργάζεται σχεδόν ένα χρόνο με τηλεργασία και ζει σε καθεστώς lockdown, οδήγησε στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και οφέλη που έχουν τα ακίνητα στα βόρεια προάστια. Τα οφέλη αυτά σχετίζονται με τις καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σε σχέση με το κέντρο, με την ύπαρξη περισσότερων χώρων πρασίνου και γενικότερα ένα πιο ήπιο μοντέλο ζωής.
Πλέον, η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, το οποίο οι περισσότεροι επισκέπτονταν για λόγους δουλειάς ή διασκέδασης, δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, δε θα προέκυπτε η τάση της υψηλότερης ζήτησης των ακινήτων και των οικοπέδων στα βόρεια προάστια μόνο για λόγους ποιότητας ζωής διότι τα πλεονεκτήματα αυτά ήταν ανέκαθεν γνωστά. Οι υποψήφιοι αγοραστές παρακινούνται και από το συμφέρον της επιλογής, αφού τα ακίνητα και οι αξιοποιήσιμοι χώροι έχουν χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με άλλες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Οι δείκτες ζήτησης για την αγορά κατοικιών στα βόρεια προάστια δείχνουν ανοδική τάση*
Όσον αφορά τους δείκτες ζήτησης για αγορά κατοικιών στα βόρεια προάστια της Αττικής, παρατηρείται αύξηση 24,75% από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Ιανουάριο 2021. Συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς: με αφετηρία τις 51.500 επισκέψεις τον Οκτώβριο, ο αριθμός ζήτησης έπεσε τον Νοέμβριο του ‘20 στις 45.037 (-12,60%) και τον Δεκέμβριο του ‘20 στις 48.632. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020, ο απόλυτος αριθμός αναζητήσεων για κατοικίες στα βόρεια προάστια Αττικής ήταν 64.255. Για την δε περίοδο Δεκέμβριος 2020 - Ιανουάριος 2021, η αύξηση της ζήτησης είναι ακόμα πιο έντονη αφού διαμορφώνεται στο 32,10%.
Αύξηση παρατηρείται και στις τιμές προσφοράς των κατοικιών το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του ’19, όπου η τιμή πώλησης ανά τ.μ. ήταν 2.222 ευρώ και πλέον είναι 2.313 ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 4.10%. Εντυπωσιακή π.χ. ήταν η μεταβολή στην περιοχή του Κρυονερίου, αφού καταγράφεται αύξηση +17,9% (από 1.414ευρώ σε 1.666 ευρώ ανά τ.μ.).
Τέλος, ενδεικτικά, για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των πωλήσεων στις κατοικίες ήταν οριακά ανοδικός (από 0,7-0,9% ανά μήνα).
Αυξητική ζήτηση και για οικόπεδα στα βόρεια προάστια
Σχετικά με τους δείκτες ζήτησης για την αγορά οικοπέδων, η αύξηση από τον Δεκέμβριο ’20 στον Ιανουάριο ’21 ήταν της τάξης του 33,80%, ενώ για το διάστημα Οκτώβριος ’20 - Ιανουάριος ’21 αγγίζει το +36,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2019-20.
πηγή: www.reall.gr