Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 09:44

Με "κυκλοθυμική" διάθεση ο καιρός σε Παπάγου και Χολαργό


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Με έντονα "κυκλοθυμική" διάθεση εξελίσσεται ο καιρός, από τις αρχές του μήνα, στον Παπάγο και τον Χολαργό. Η "πρωταπρηλιά""μπήκε" στην πόλη με ψυχρή εισβολή σε εξέλιξη η οποία, μεταξύ τον άλλων, κατάφερε να "ασπρίσει" για λίγο, την κορυφή του Υμηττού, και με πολύ χαμηλές για την εποχή, θερμοκρασίες. Ακολούθησε αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας και από την Κυριακή ο ήλιος εναλλάσσεται με συννεφιά, η παρουσία της σκόνης είναι έντονη και οι "λασποβροχές" κάνουν κατά διαστήματα την εφιαλτική, για πολλές νοικοκυρές και κατόχους αυτοκινήτων, εμφάνισή τους.

Η "κυκλοθυμική" διάθεση του καιρού, προβλέπεται να συνεχιστεί για πολλές ημέρες ακόμα. 

Εν συντομία, η Τετάρτη προβλέπεται καθαρά "ανοιξιάτικη", η Πέμπτη και η Παρασκευή θα έχουν έντονα χειμωνιάτικη "χροιά", το Σαββατοκύριακο η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και η άνοιξη θα πάρει και πάλι το πάνω χέρι,ενώ οι εναλλαγές φαίνεται να συνεχίζονται και κατά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη, στο προάστιό μας, προβλέπεται "ανοιξιάτικος" καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα και, από το απόγευμα, αρκετή συννεφιά. Οι άνεμοι, από δυτικές διευθύνσεις έως 6bf (αρκετά ενισχυμένοι!) και η θερμοκρασία, το μεσημέρι, κοντά στους 20°C.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι "χειμωνιάτικος" με συννεφιά, κατά διαστήματα πυκνή, παροδικές βροχές, ισχυρούς βοριάδες και αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία (κοντά στους 8°C, η ελάχιστη, την νύχτα, κοντά στους 14°C, η μέγιστη, το μεσημέρι). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και είναι πιθανό να χιονίσει, παροδικά, και στον Υμηττό, πάνω από τα 800μ.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα ξεκινήσει με έντονη ψύχρα (κοντά στους 5°C νωρίς το πρωί) και η ημέρα θα εξελιχθεί με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και διαστήματα με διάσπαρτες νεφώσει που, πιθανόν, κατά περιόδους να πυκνώνουν και να δίνουν παροδικές βροχές. Οι βοριάδες θα διατηρηθούν με τάση εξασθένισης και η θερμοκρασία, το μεσημέρι, θα φτάσει κοντά στους 15°C.

Το Σαββατοκύριακο, θα κυλήσει με γενικά αίθριο καιρό και διάσπαρτες νεφώσεις, κατά διαστήματα. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία, έπειτα από ένα "ψυχρό" ξεκίνημα το πρωί του Σαββάτου (κοντά στους 5°C), θα ανέβει και θα πλησιάσει, το Σάββατο, τους 16-18°C και την Κυριακή τους 18-20°C.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με ανοιξιάτικες συνθήκες και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 20°C οι μέγιστες) αλλά είναι πολύ πιθανό, στα μέσα της (γύρω στις 13 - 15 Απριλίου) να συντελεστεί νέα μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων. 

Αξίζει, τέλος, μία αναφορά στα κλιματικά στοιχεία του Μαρτίου 2021, όπως κατεγράφησαν από τον μετεωρολογικό μας σταθμό:

Μέση θερμοκρασία: 11,5°C

Απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία: 20,1°C (29/3/2021/ 15:15)

Απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία: 2,7°C (25/3/2021/ 12:32)

Μέση υγρασία: 65%

Μέσο "σημείο δρόσου": 4,7°C

Μέση ατμοσφαιρική πίεση: 1018,0 hpa

Μέση ένταση ανέμου: 13,8km/h

Μέση ένταση ριπής ανέμου: 21,1km/h

Μέση διεύθυνση ανέμου: Βορειοδυτική

Κατά την διάρκεια του μήνα κατεγράφησαν 6 ημέρες βροχής και μία ημέρα χιονόπτωσης (στις 25/3/2021) και το συνολικό ύψος βροχής που μετρήθηκε είναι 11,9mm (πολύ κάτω από τον μέσο όρο ο οποίος είναι περίπου 50mm).

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.