Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:22

Ο Πουνέντες έδιωξε τη σκόνη και το σκηνικό έγινε ανοιξιάτικο


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Ο έντονα "κυκλοθυμικός" χαρακτήρας του καιρού, επικράτησε, στον Παπάγο και τον Χολαργό για μία ακόμα εβδομάδα με την συννεφιά να κυριαρχεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς, ωστόσο, να σημειώνονται αξιόλογες βροχές. Η θερμοκρασία, σημείωσε αισθητή άνοδο μέρα με την ημέρα (ψυχρότερη ημέρα ήταν η Δευτέρα 12/4 με μέση θερμοκρασία 13,9 °C και θερμότερη ημέρα ήταν το Σάββατο με μέση θερμοκρασία 15,8 °C) . "Κορυφαίο" γεγονός της εβδομάδας αποτέλεσε η έντονη μεταφορά σκόνης το Σαββατοκύριακο, το οποίο περιόρισε την ορατότητα και ίσως αποτέλεσε, για μία ακόμα φορά, "εφιάλτη" για τους πιο "σχολαστικούς", με την καθαριότητα, κατόχους αυτοκινήτων.

Ο "Πουνέντες" (δυτικός άνεμος) που κυριάρχησε τη Δευτέρα απομάκρυνε την σκόνη, περιόρισε την υγρασία και "χάρισε" ένα "ανοιξιάτικο" σκηνικό στον αττικό ουρανό με έντονη ηλιοφάνεια και καθαρή ατμόσφαιρα. Το "ανοιξιάτικο" σκηνικό θα επικρατήσει κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας η οποία θα έχει ως κύρια στοιχεία την επικράτηση γενικά αίθριου καιρού με τον ήλιο να λάμπει για αρκετές ώρες, την ύπαρξη, ωστόσο, διαστημάτων με διάσπαρτες νεφώσεις που παροδικά θα πυκνώνουν (κυρίως την Τρίτη το μεσημέρι οπότε και είναι πιθανό να σημειωθεί παροδική βροχή), και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Οι άνεμοι, μέχρι και την Τετάρτη, θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση μέχρι 5bf ενώ από την Πέμπτη θα επικρατήσουν, γενικά ασθενείς, άνεμοι, μεταβλητών, κατά κύριο λόγο, νοτίων διευθύνσεων.
Η θερμοκρασία, σε "φυσιολογικά" για την περίοδο, επίπεδα, τις νύχτες και νωρίς το πρωί θα πέφτει κοντά στους 10°C και τα μεσημέρια θα ανεβαίνει κοντά στους 20°C, με μία ελαφρά ανοδική τάση μέρα με την μέρα (περίπου 1 κάθε ημέρα. Η υγρασία θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά έως μέτρια επίπεδα (μεταξύ 40% και 65% κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).
Μεταβολή του καιρού, με κύρια στοιχεία την αυξημένη συννεφιά, τις παροδικές βροχές, την επικράτηση παροδικά ενισχυμένων ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας ενδέχεται να σημειωθεί το Σαββατοκύριακο.
Οι ενδείξεις για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου "την θέλουν" να ξεκινάει με βοριαδάκι και σχετική δροσιά και να εξελίσσεται με ηλιοφάνεια και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας και, είναι αρκετά πιθανό, ο Απρίλιος να μας αποχαιρετήσει με την πρώτη περίοδο "ζέστης" (μέγιστες κοντά στους 30°C) σε εξέλιξη...
 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.