Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 02:37

Έναρξη λειτουργίας Δημοτικής Ιματιοθήκης στο κτίριο της Βουτσινά


Στην ίδρυση Δημοτικής Ιματιοθήκης προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού και όρισε τον Κανονισμό λειτουργίας της με ομόφωνη απόφαση. Η Δημοτική Ιματιοθήκη θα στεγάζεται στο κτίριο κληροδότημα Κακογιάννη, επί της οδού Βουτσινά 51 της Κοινότητας Χολαργού, όπου στεγάζονται και οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Μέσω της Δημοτικής Ιματιοθήκης θα πραγματοποιείται δωρεάν παροχή βρεφικών, παιδικών, εφηβικών και νεανικών ενδυμάτων, παιδικών βιβλίων, σχολικών ειδών, ειδών βρεφικής ανάπτυξης και λοιπών χρηστικών αντικειμένων καινούργιων ή μεταχειρισμένων (σε καλή κατάσταση), σε πολίτες - κάτοικους του Δήμου Παπάγου - Χολαργού που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.

Η παραχώρηση των διατιθέμενων ειδών γίνεται με δωρεές από Ιδιώτες πολίτες, επιχειρηματίες / καταστηματάρχες, προμηθευτές, οργανωμένους φορείς/συλλόγους, σχολεία και επιπλέον δύναται να εξασφαλίζονται μέσω της διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων.

 

Διαβάστε τον Κανονισμό Λειτουργίας της Δημοτικής Ιματιοθήκης που ακολουθεί:

ΑΡΘΡΟ 1 - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Στο άρθρο 3 της υπ ́ αριθ. 122/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου «Τροποποίηση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Δομής Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Παπάγου - Χολαργού» προβλέπεται η διάθεση ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών οικιακού εξοπλισμού, παιχνιδιών κ.λπ. καινούργιων ή «δεύτερο χέρι» και ειδών ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd-dvd για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η δράση της Δημοτικής Ιματιοθήκης και με τον παρόντα κανονισμό ρυθμίζεται η λειτουργία της. Ο Κανονισμός εγκρίνεται, συμπληρώνεται και τροποποιείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 2 - ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ

Η σύσταση της Δημοτικής Ιματιοθήκης εντάσσεται στο πλαίσιο της ασκούμενης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου με στόχο την συμπληρωματική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της πόλης μας, την ενεργοποίηση εθελοντών και επιχειρήσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Μέσω της Δημοτικής Ιματιοθήκης θα πραγματοποιείται δωρεάν παροχή βρεφικών, παιδικών, εφηβικών και νεανικών ενδυμάτων, παιδικών βιβλίων, σχολικών ειδών, ειδών βρεφικής ανάπτυξης και λοιπών χρηστικών αντικειμένων καινούργιων ή μεταχειρισμένων (σε καλή κατάσταση), σε πολίτες - κάτοικους του Δήμου Παπάγου - Χολαργού που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.

ΑΡΘΡΟ 3 - ΕΔΡΑ - ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ

Η έδρα της Δημοτικής Ιματιοθήκης προβλέπεται να είναι στο κτίριο επί της οδού Βουτσινά 51 της Κοινότητας Χολαργού, όπου στεγάζονται και οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ο Δήμος μεριμνά για την εξασφάλιση των κατάλληλων χώρων, την φροντίδα τους και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους προκειμένου να διασφαλίζεται απρόσκοπτα η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δικαιούχων - πολιτών.

ΑΡΘΡΟ 4 - ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΕΙΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ

Η παραχώρηση των διατιθέμενων ειδών γίνεται δωρεάν από:

  • Ιδιώτες πολίτες, επιχειρηματίες / καταστηματάρχες, προμηθευτές, οργανωμένους φορείς/συλλόγους, σχολεία και επιπλέον δύναται να εξασφαλίζονται μέσω της διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων.
  • Με την συμμετοχή της «Α.μ.Κ.Ε. ΙΑΣΙΣ» μέσω του προγράμματος FabricRepublic, το οποίο αφορά σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ειδών ένδυσης που επαναπροσδιορίζει την προσφορά καθαρού ρουχισμού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το FabricRepublic στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της κυκλικής διαχείρισης του προαναφερόμενου ρουχισμού: συλλογή, διαλογή, φροντίδα, μεταποίηση, προσφορά, ανακύκλωση. Η συνεργασία με την ανωτέρω Α.μ.Κ.Ε. πραγματοποιήθηκε με βάση την υπ’ αριθ. 71/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου - Χολαργού.
  • · Με τη συμμετοχή της εταιρείας «RECYCOM» μέσω της προσφοράς καθαρών ενδυμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης ενδυμάτων, όπως αυτό ορίζεται στην υπ’ αριθ. 26/2021 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

ΑΡΘΡΟ 5 - ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ

  • Μέσω της Δημοτικής Ιματιοθήκης θα πραγματοποιείται δωρεάν παροχή βρεφικών, παιδικών, εφηβικών και νεανικών ενδυμάτων, παιδικών βιβλίων, σχολικών ειδών, ειδών βρεφικής ανάπτυξης και λοιπών χρηστικών αντικειμένων καινούργιων ή μεταχειρισμένων (σε καλή κατάσταση). Σε περίπτωση ογκωδών αντικειμένων, λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσης, η παραλαβή θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης.
  • Οι υπηρεσίες και τα είδη της Δημοτικής Ιματιοθήκης παρέχονται δωρεάν.
  • Οι ποσότητες που θα προσφέρονται στους δικαιούχους θα είναι έως 4 τεμάχια μηνιαίως (ρούχα - βιβλία - παιχνίδια). Η παροχή των ειδών δεν είναι δεσμευτική και δύναται να προσαρμόζεται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και
  • Τις ανάγκες.

ΑΡΘΡΟ 6 - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δικαιούχοι της Δημοτικής Ιματιοθήκης είναι:

Όλοι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.

Όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποικίλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και έχουν ανάγκη λήψης των αντίστοιχων παροχών αλλά εξαιτίας εξατομικευμένων ζητημάτων δεν έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους στις ανωτέρω δομές.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη είναι η διαπίστωση του βαθμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο οποίος προκύπτει με την εξέταση κοινωνικών κριτηρίων όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση και οι γενικότερες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά θέματα που συνυπάρχουν (άτομα με ψυχιατρικές νόσους κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και στις περιπτώσεις στις οποίες αποδεδειγμένα προκύπτει άμεση ανάγκη χορήγησης ειδών ένδυσης στον αιτούντα πολίτη για εξαιρετικούς λόγους (όπως άστεγοι κ.λπ.), δύναται η παροχή να γίνεται άμεσα, κατόπιν σχετικής εκτίμησης της αναγκαιότητας από τον Κοινωνικό Λειτουργό της Δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπως ρητά αναφέρεται στην υπ ́ αριθ. 122/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 7 - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας - Παιδείας - Αθλητισμού και Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα το Κοινωνικό Παντοπωλείο, είναι αρμόδιο για τον συντονισμό και λειτουργία της Δημοτικής Ιματιοθήκης έχοντας ευθύνη για τα ακόλουθα:

  • Την ενημέρωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, για τη δυνατότητα πρόσβασής τους στις παροχές της Δημοτικής Ιματιοθήκης.
  • Τον γενικό συντονισμό των εμπλεκόμενων εργαζομένων άλλων δομών όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κέντρο Κοινότητας, το Τμήμα Κοινωνικής Φροντίδας και Πολιτικών Ισότητας αλλά και την κινητοποίηση εθελοντών για την ενημέρωση των ωφελούμενων που ήδη υπάρχουν σε κάθε δομή.
  • Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του συνόλου της Κοινότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ενίσχυση τους μέσω των διατιθέμενων καναλιών επικοινωνίας, έντυπα, τοπικές εφημερίδες, ιστοσελίδα του Δήμου κ.ά.
  • Τη διευθέτηση διαδικασιών που αφορούν σε διάφορα λειτουργικά ζητήματα όπως οι ώρες λειτουργίας, η ποσότητα των παρεχόμενων ειδών ανά δικαιούχο, τα έντυπα αρχειοθέτησης κ.τ.λ.

Η λειτουργία και εξυπηρέτηση των δικαιούχων των παροχών της Δημοτικής Ιματιοθήκης πραγματοποιείται από το προσωπικό του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Στη λειτουργία και εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα συνδράμει ομάδα εθελοντών πολιτών, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο σχετικό κεντρικό μητρώο εθελοντών του Δήμου, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα ορισθούν και θα ανακοινωθούν. Το ωράριο λειτουργίας της Ιματιοθήκης μπορεί να αλλάζει αιφνιδιαστικά ανάλογα με τις ανάγκες. Για κάθε αλλαγή και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εξυπηρετούμενων θα αναρτάται εγκαίρως σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό του τμήματος και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, θα μεριμνά για συγκεκριμένους λόγους, όταν απαιτείται π.χ. κατά την οργάνωση και διεξαγωγή ελεύθερων παζαριών διάθεσης των ειδών προς όλους τους ενδιαφερόμενους και άλλων εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση της Δημοτικής Ιματιοθήκης.

Λόγω της ανάγκης διαχείρισης προσωπικών δεδομένων των αιτούντων, αλλά και της τήρησης αρχείου, στο οποίο περιλαμβάνονται ευαίσθητα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους, είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι διατάξεις περί απορρήτου και ως εκ τούτου τα δεδομένα για τους ωφελούμενους θα διαχειρίζεται η Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

ΑΡΘΡΟ 8 - ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Οι δικαιούχοι οφείλουν να σέβονται το προσωπικό, τους εθελοντές και τους χώρους της Δημοτικής Ιματιοθήκης και να τηρούν τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

O δικαιούχος πολίτης δύναται να απωλέσει το δικαίωμα εξυπηρέτησης εφόσον συντρέχουν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Παραβεί τον παρόντα Κανονισμό.
  • Υποβάλει ψευδή δήλωση ή αναληθή ως προς την ακρίβειά τους δικαιολογητικά.
  • Δημιουργήσει προβλήματα με την συμπεριφορά του στον χώρο, στο προσωπικό / εθελοντές της

Δημοτικής Ιματιοθήκης.

  • Εφόσον παύσουν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζουν διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και δεν ενημερώσει άμεσα την Κοινωνική Υπηρεσία.

ΑΡΘΡΟ 9 - ΙΣΧΥΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Η ισχύς του παρόντος κανονισμού αρχίζει από την ψήφιση και δημοσίευση του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Κάθε τροποποίηση του παρόντος εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.