Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 10:59

«Απορία ψάλτου ο βηξ» για την μη τήρηση πρακτικών στην Επιτροπή Ποιότητας του Δήμου


Με μια περίεργη αντεπίθεση απάντησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τράκας στις παραιτήσεις των δύο δημοτικών Συμβούλων από την Επιτροπή, Μαρίας Σιώτου και Νατάσσας Χαμηλοθώρη.

Μία αντεπίθεση που ουσιαστικά δεν απαντά σε καμία περίπτωση σε ότι αφορά στους δημότες για μία πολύ σημαντική Επιτροπή, που βασικά αποφασίζει για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις οχλήσεις τους, για τις θέσεις στάθμευσης που παραχωρούνται, για τις καταλήψεις πεζοδρομίων, για το κυκλοφοριακό κ.ά. Όταν και όπου θίγονται οι δημότες μπορούν να καταθέσουν ένσταση για το σκεπτικό της όποιας απόφασης, αφού όμως διαβάσουν πρώτα τα πρακτικά.

Μία αντεπίθεση που ανέβασε στα ύψη την αντιπαράθεση μεταξύ της παράταξης του Δημάρχου και των 8ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ μέσα στο τελευταίο διήμερο. Με τον κ. Τράκα να χρησιμοποιεί προσωπικές επιθέσεις προς τα στελέχη των 8ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ και τους δεύτερους να κατηγορούν για ανεπάρκεια και κακή διοίκηση τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Τράκας δικαιολογεί (στην απάντηση του, που ακολουθεί) την μη τήρηση πρακτικών στην Επιτροπή (που ήταν βασική αιτία που ξεκίνησαν όλα) με το γεγονός ότι οι δύο δημοτικές σύμβουλοι των 8ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ έχουν τη δυνατότητα να πουν τις απόψεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, δλδ σε άλλο όργανο. Μια πρωτότυπη ερμηνεία που δεν έχει καμία απολύτως βέβαια σχέση με τον Νόμο 3852 που ορίζει ρητώς ότι στις συνεδριάσεις των επιτροπών τηρούνται πρακτικά, όπως ακριβώς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τον νόμο ήρθε άλλωστε να εξηγήσει ομοίως και το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από ερώτημα που έκαναν οι δύο δημοτικές σύμβουλοι πριν από τις παραιτήσεις τους, όπως ανέφεραν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (21/7).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χωρίς υπογεγραμμένα πρακτικά από τα μέλη που συμμετείχαν σε μια συνεδρίαση διοικητικού οργάνου, οι όποιες αποφάσεις είναι άκυρες. Κάτι που το γνωρίζουν ακόμη και τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων απλών, μικρών Συλλόγων. Ιδιαίτερη αξία αποκτά το θέμα δε, όταν ένας ιδιώτης στραφεί κατά του δήμου, διότι νιώθει ότι θίγονται τα συμφέροντά του. Για ένα δικαστήριο αποφάσεις χωρίς υπογεγραμμένα πρακτικά, απλά δεν υπάρχουν.

Ακόμη, όμως μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επιστολή του ο κ. Τράκας εγκαταλείπει το θέμα της διοικητικής οφειλόμενης απάντησης και πιάνει ένα άλλο εντελώς άσχετο με την υπόθεση θέμα. Στην απάντησή του ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής «γιατί δεν κρατάει πρακτικά» θέτει το προσωπικό ερώτημα στην κα Χαμηλοθώρη γιατί άνοιξε εταιρεία παραμονές διενέργειας διαγωνισμού για υπηρεσίες επικοινωνίας, έξι χρόνια πριν.

Το πρόβλημα βέβαια με την μη τήρηση πρακτικών στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που αποφασίζει για πολλές ρυθμίσεις και διευθετήσεις όπως άδειες καταστημάτων, άδειες κατάληψης πεζοδρομίων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τοποθετήσεις κάδων, αναπλάσεις έργων κ.λπ. δεν αφορά τις δύο δημοτικές συμβούλους που παραιτήθηκαν, αλλά όλους τους πολίτες που καθημερινά θίγονται από τις αποφάσεις της.

Η παράταξη 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ την οποία εκφράζουν οι δύο δημοτικές σύμβουλοι Σιώτου και Χαμηλοθώρη στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει αναρτήσει όλα τα στοιχεία των απαντήσεων στις επιθέσεις που δέχθηκε επί προσωπικού για τα στελέχη της στο site της παράταξης https://8protaseis.com/%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1.../

Διαβάστε την απάντηση του κ. Τράκα, που ακολουθεί, για τις παραιτήσεις των δύο δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, λόγω της μη τήρησης πρακτικών στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Προς Κα Ν. Χαμηλοθώρη, Δημοτική Σύμβουλο

Κοιν.: Κα Μ. Σιώτου, Δημοτική Σύμβουλο

Θέμα: Απάντηση στην ανακοίνωση – παραίτησής σας από Μέλος της Επιτροπής ΠοιότηταςΖωής

Κα Χαμηλοθώρη θα ήθελα να σας ενημερώσω, αν και το γνωρίζετε, ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν αποφασίζει αλλά γνωμοδοτεί στα περισσότερα θέματά της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου, για την έγκρισή τους ή μη.

Εσείς λοιπόν με τη συμμετοχή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχετε τη δυνατότητα να εκφράσετε την άποψή σας και να καταγραφεί στα πρακτικά τα οποία, ως γνωστό τηρούνται κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η άποψήσας καταγράφεται ανάλογα με τη ψήφο σας και ουδέποτε εκφράσατε κάποια αντίρρηση ήένσταση για μη ορθή αποτύπωση των αποφάσεων του οργάνου ή της τήρησης τωνδιαδικασιών. Πρόσφατα μάλιστα κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της εν λόγωεπιτροπής, ουδεμία παρατήρηση ή διαφωνία διατυπώσατε για λάθη ή παραλείψεις.

Άρα ο ισχυρισμός σας ότι η μη τήρηση πρακτικών στην Ποιότητα Ζωής σας οδήγησε σε παραίτηση είναι καθαρά προσχηματικός, και εντάσσεται ως συνήθως στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε εντυπώσεις δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας σας και της πιθανής μη επανατοποθέτησής σας λόγω της αποστασιοποίησης από την παράταξη με την οποία έχετε εκλεχθεί.

Όσο για το χρόνο καθυστέρησης των απαντήσεών που αναφέρετε, αυτό οφείλεται κυρίως στοφόρτο εργασίας.

Θα ήθελα όμως με τη σειρά μου να σας ρωτήσω γιατί εδώ και τρείς μήνες συστηματικά εσείς αποφεύγετε να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας έχουν τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο από εμένα προσωπικά όσο και από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Αντιπολίτευσης και επικεφαλής παράταξης, κ. Περικλή Ζήκα.

Εκ νέου σας καλώ να απαντήσετε:

  1. Ποιο το ύψος των συμβάσεων που έχετε συνάψει με τον ΣΠΑΥ;
  2. Τί είδους υπηρεσίες παρείχατε;
  3. Για ποιο λόγο καμία από αυτές τις υπηρεσίες δεν έφτασαν στην εθελοντική ομάδα της ΔΑΠΑΧΟ ή άλλες δομές του Δήμου μας;
  4. Πώς είναι δυνατόν οι εργασίες που αναλάβατε να μην γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό ή ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο και να μην δημοσιοποιηθούν;

Τέλος, θα ήθελα να σας προτρέψω να κάνετε ένα απολογισμό στο τι έχετε προσφέρει στην πόλη μας τα χρόνια που δραστηριοποιείστε, γιατί νομίζω ότι το μοναδικό πράγμα που κάνετε είναι να δημιουργείτε εντυπώσεις και προβλήματα με γνώμονα το δικό σας προσωπικό συμφέρον και όχι το συμφέρον της πόλης.

Εύχομαι στο μέλλον να αλλάξετε τακτική και νοοτροπία.

Μιχάλης Τράκας

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων,

Ποιότητας Ζωής και Παιδείας

Πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.