Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025 04:39

Αίθουσα διδασκαλίας ξανά στο υπόγειο του 5ου Δημοτικού Χολαργού;

 
 
Άμεση και σφοδρή η αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού για την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας να προτείνει στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τη δημιουργία και δεύτερου τμήματος Α' τάξης την επόμενη σχολική χρονιά στο μικρότερο σχολικό κτίριο Δημοτικού Σχολείου του Δήμου. Ειδικότερα σε μία χρονιά όπου το μαθητικό δυναμικό της Α' τάξης συνολικά είναι αρκετά μικρότερο, έτσι όπως σχεδιάστηκαν τα όρια από τη δημοτική αρχή Αποστολόπουλου, είναι παράδοξο να στριμώχνονται πάλι τα παιδιά στο μικρότερο κτίριο και να μένει κενή μία αίθουσα στο μεγάλο συγκρότημα της 17ης Νοεμβρίου. 

Με πολλές αντιδράσεις πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας τη Δευτέρα (13/12) με τους διευθυντές των σχολείων να διαμαρτύρονται έντονα για τη μη ενημέρωση τους σχετικά με τις αλλαγές των ορίων, πρόταση που εισηγήθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος παιδείας Χ. Παρίση στην Επιτροπή, καθώς και με τον πληθυσμό των μαθητών, στοιχεία που γνωστοποίησε η Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Σύλλογος Γονέων του 5ουΔημοτικού Χολαργού κατάφερε, όπως εξηγεί στην επιστολή του, να επαναφέρει το σχολείο με συνεχείς αγώνες από 9θέσιο σε 6θεσιο, όπως πρέπει και μπορεί να λειτουργεί κανονικά, γι αυτό και δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε δικαστικό μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών τους. 

Διαβάστε την επιστολή του Συλλόγου που ακολουθεί:

Θέμα: Εγγραφές μαθητών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού για τη σχολική χρονιά 2022-2023

 

  • Α) Σύντομο ιστορικό:

    Ως γνωστόν, το σχολείο μας κατασκευάστηκε με πρόβλεψη να λειτουργεί ως 6θέσιο, ενώ λειτουργούσε σταθερά τα τελευταία χρόνια ως 8θέσιο, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσωρινή λύση στέγασης-δημιουργίας αιθουσών. Μόλις πριν 6 χρόνια, τη σχολική χρονιά 2015-2016, το Δώμα(!) του κτιρίου του σχολείου μας μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας και το σχολείο μας έγινε εννεαθέσιο. Τότε προκρίθηκε ως λύση ανάγκης της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, παραμονή του Αγιασμού, γιατί 22 μαθητές της Α’ τάξης του 5ου «περίσσευαν» και δεν χωρούσαν σε κανένα σχολείο. Στο δώμα στριμώχτηκαν για μια ολόκληρη σχολική χρονιά οι μαθητές ενός τμήματος της Στ’ τάξης. 

    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με συνέπεια και αξιοπρέπεια, ήδη από το 2017 και μετά μάχεται να σταματήσει η υποβάθμιση του σχολείου μας (υπ’ αριθ. Πρωτ. 13182/2.6.2017, 1862/24.1.2018, 2737/31.1.2019, 25126/16.10.2019, 20772/23.11.2020, 20711/16.11.2021 ,  έγγραφα προς το Δήμο Παπάγου Χολαργού). Τον Νοέμβριο του 2019 ο Σύλλογος Διδασκόντων ένωσε τη φωνή του με το Σύλλογό μας: με α) την από  7.11.19 επιστολή της Διευθύντριας κ. Μαρίας Μάσσου, β) την από 4.11.19, υπ’ αριθ. 14/19-20 απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και γ) το Ψήφισμα 127 γονέων, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 103 μαθητές του σχολείου μας σε σύνολο 180!!! (σχολική χρονιά 2019-2020), δηλώσαμε προς κάθε αρμόδιο ότι στο σχολείο μας δεν υπήρχε κατάλληλη αίθουσα για  να δημιουργηθούν το επόμενο σχολικό έτος δύο (2) τμήματα Α΄ τάξης. 

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2.12.2019, ο κ. Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού στη  τοποθέτησή του είχε διατυπώσει τα εξής: «… Ουδέποτε η συγκεκριμένη Δημοτική αρχή έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν ακούει και δεν είναι κοντά στους γονείς, κοντά στους δασκάλους, κοντά στους καθηγητές και εν πάση περιπτώσει κοντά στην κοινωνία. Αν η ίδια η κοινωνία κρίνει ότι δεν έχει χώρους το σχολείο –και σίγουρα εσείς ξέρετε καλύτερα σε ποιους χώρους στεγάζονται τα παιδιά και τι ακριβώς γίνεται και αν μία αίθουσα Πληροφορικής για παράδειγμα είναι και κανονική αίθουσα τώρα–, δεν νομίζω ότι έχει κανένας και θα έχει κανένας αντίθετη άποψη από εμάς στο να γίνει απ’ το νέο έτος μία τάξη στο 5ο Δημοτικό … είναι εύλογη η ανησυχία λοιπόν των γονέων του 5ου Δημοτικού, αλλά εγώ έχω πει ξεκάθαρα και στη Διευθύντρια και στην Υποδιευθύντρια που με επισκέφθηκαν –και είμαι σίγουρος ότι έχουν μεταφέρει και τις συναντήσεις τις οποίες κάναμε– ότι δεν έχω καμία αντίθετη άποψη. Αρκεί να ερωτηθώ και να πω την άποψή μου… αφού η αίθουσα είναι ηλεκτρονικών υπολογιστών και κακώς σήμερα έχουμε παιδιά μέσα στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να έχουμε παιδιά μόνιμα ενός τμήματος μέσα στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών...»(βλ. σελ 35, 36, 38, Πρακτικά 18ης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου της 2.12.2019). 

    Επιτέλους, μετά από έξι χρόνια υποβάθμισης, το σχολείο μας λειτουργεί φέτος, ως 6θεσιο και φιλοξενεί ακριβώς τον μαθητικό πληθυσμό για τον οποίο κατασκευάστηκε να λειτουργεί.
  • Β) Επαπειλούμενη αλλαγή στο σχολείο μας για την επόμενη σχολική χρονιά 

    Στην 7η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Παπάγου Χολαργού με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2021, όπου θέμα της ημερήσιας διάταξης αποτελούσε η Χωροταξική κατανομή προνηπίων για την εγγραφή τους στα Νηπιαγωγεία και αποφοίτων Νηπιαγωγείων στην Α΄ Δημοτικού, αποφασίστηκε η εγγραφή στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 40 μαθητών της Α΄ Δημοτικού, που σημαίνει δύο τμήματα Α΄ Δημοτικού γι την επόμενη σχολική χρονιά.

    Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι για το σχολικό έτος 2022- 2023 ο μαθητικός πληθυσμός της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας θα μειωθεί κατά 100 παιδιά. Επίσης προβλέπεται ότι στα άλλα δημοτικά σχολεία του Δήμου θα εγγραφούν λιγότεροι μαθητές στην Α΄τάξη, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετες και κενές αίθουσες σε σχολεία που τις διαθέτουν (2ο-3ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού & 3ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου).

    Πάγια και ανυποχώρητη ήταν και παραμένει η θέση του Συλλόγου μας ότι το σχολείο μας πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους που έχει ιδρυθεί και σύμφωνα με τις κτιριακές υποδομές που διαθέτει, δηλαδή ως 6θέσιο και όχι ως 9θέσιο ή 8θέσιο  Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να εκπαιδεύονται σε επαρκείς και κατάλληλες αίθουσες, να παίζουν με ασφάλεια στο προαύλιο, να σιτίζονται με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Συκεκριμένα:

    Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, επί της οδού Σαρανταπόρου αρ. 78, ανεγέρθηκε και τέθηκε σε λειτουργία με πρόβλεψη λειτουργίας του ως 6θέσιου. Σύμφωνα με το αρ. Α5 σχέδιο των κατόψεων υπογείου, ισογείου και δύο (2) άνωθεν του ισογείου ορόφων, του σχεδίου  τούτου εγκριθέντος δια της υπ’ αρ. 6119/7-4-1994 πράξεως του Γενικού Διευθυντή του ΟΣΚ, υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας μίας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο υπόγειο, αίθουσας φυσικοχημείου στο ισόγειο και έξι (6) τάξεων- διδακτηρίων στους α΄ και β΄ ορόφους.

    Στο υπόγειο εκτός από την ως άνω αναφερόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βρίσκονται το λεβητοστάσιο, οι τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών, μία αποθήκη και το μηχανοστάσιο, ενώ στο σχέδιο αποτυπώνεται επίσης μία αποθήκη καυσίμων. 

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ανέγερσης σχολικών κτηρίων και χρήσεως των αιθουσών, στους υπόγειους χώρους μπορούν να ενταχθούν μόνο βοηθητικές λειτουργίες, όπως οι αποθήκες, το λεβητοστάσιο και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος για • Διάλεξη - Προβολή • Εορταστική εκδήλωση • Θέατρο • Μουσική • Εκθέσεις • Χορός • Διαταξική δουλειά • Γυμναστική • Διάλειμμα και άλλα.  

      Την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023 η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείο μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να κάνουν μάθημα σε αίθουσα που δεν βρίσκεται δίπλα στις τουαλέτες και στο λεβητοστάσιο. 

    Επίσης, η αίθουσα της πληροφορικής στον α΄ όροφο του σχολείου μας, η οποία μέχρι το σχολικό έτος 2019-2020 καταχρηστικά χρησιμοποιούνταν ως αίθουσα διδασκαλίας, είναι παντελώς ακατάλληλη για τέτοια χρήση: Στην αίθουσα είναι τοποθετημένοι περιμετρικά στους τοίχους πάγκοι με 10 Η/Υ και απομένουν διαθέσιμα μόνον 14 τμγια τα 13 σήμερα θρανία και τα ανάλογα καθίσματα των μαθητών που τη χρησιμοποιούν ως αίθουσα διδασκαλίας. Αυτονόητο ότι στα 14 τμ αυτά θα πρέπει να τοποθετήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα (τσάντες κλπ) αλλά και να κινηθούν οι μαθητές και η εκπαιδευτικός της τάξης την ώρα του μαθήματος.  Ο χώρος που αναλογεί σε κάθε μαθητή είναι 0,6 περίπου τ.μ. Κατά συνέπεια σε καμιά περίπτωση για τη συγκεκριμένη αίθουσα, ως αίθουσα διδασκαλίας, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου: α)Κτιριοδομικός κανονισμός  Απόφαση 3046/304 ΤΗΣ 30.1/3.2.1989  (Φ.Ε.Κ. 59/∆/1989) άρθρο 4 παραγρ. 4.1 1,5τμ/ανά μαθητή β)ΠΔ 41/2018 Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων Πίνακας 3, Δ, 2τμ/ανά άτομο. Ως εκ τούτου εγείρονται σε εκπαιδευτικούς και γονείς σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των μαθητών –παιδιών μας που στριμώχνονται καθημερινά και για 6 διδακτικές ώρες στη συγκεκριμένη  αίθουσα.

    Τέλος τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μην προαυλίζονται το ένα πάνω στο άλλο. Μόλις πριν από δύο χρόνια στο προαύλιο του σχολείου μας προαυλίζονται 180 παιδιά. Επιχειρήματα του τύπου «έτσι γίνεται σε όλα τα σχολεία» υποβαθμίζουν και απαξιώνουν το Δημόσιο Σχολείο, το οποίο αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε.

Για τους λόγους αυτούς έγκαιρα και ξεκάθαρα διατυπώνουμε τη θέση μας: 

  • Ζητάμε ένα νέο σχολείο στη γειτονιά μας, που θα δώσει τη λύση στα προβλήματα υπερυσσώρευσης του μαθητικού πληθυσμού. 
  • Δηλώνουμεοτι το σχολείο μας δεν διαθέτει κατάλληλη αίθουσα διδασκαλίας για δεύτερο τμήμα Α΄ τάξης.
  • Αρνούμαστενα στοιβαχτούν τα παιδιά μας για τα επόμενα 6 χρόνια σε μια αίθουσα που δεν πληροί νομοθετημένες συνθήκες ασφάλειας και την ίδια στιγμή να υπάρχουν αδιάθετες και κενές αίθουσες σε άλλα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας.
  • Ζητάμε την αναδιαμόρφωση των ορίων του σχολείου μαςώστε τη σχολική χρονιά 2022-2023 να εγγραφούν και να φοιτήσουν μαθητές στην Α’ τάξη του σχολείου μας σε ένα και μόνον τμήμα, και το σχολείο μας να λειτουργήσει ως 6θέσιοκαι σύμφωνα με τις κτιριακές υποδομές που ιδρύθηκε και διαθέτει. 
  • Δηλώνουμεότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο δικαστικό μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Με την επιφύλαξη άσκησης παντός νομίμου δικαιώματός μας,  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού

 

 

 

Η Πρόεδρος                                                                         Η Γραμματέας 


Ζίνα Μπέκα                                         Κλέα Παπαδοπούλου-Παπανικολάου

 
 
 

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.