Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 13:33

308 πολίτες διεκδικούν την ελευθερία για τα πτηνά του Πάρκου Χολαργού


Με αίτημα που υπογράφεται από 308 πολίτες ζητείται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου Χολαργού η ελευθέρωση των πτηνών που βρίσκονται στους περιφραγμένους χώρους εντός του κεντρικού Πάρκου του Χολαργού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχο αίτημα συζήτησης κατέθεσαν στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου οι δύο δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ», Μ. Σιώτου και Ν. Χαμηλοθώρη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες για τους όρους διαβίωσης των πτηνών. Ο κ. Αποστολόπουλος τοποθετήθηκε αρνητικά στο θέμα και το θέμα δεν τέθηκε σε συζήτηση.

«Εμείς δεv έχoυμε πειστεί 100% ακόμα ότι πρέπει vα γίvει η μεταφoρά. Οταv θα πειστoύμε ότι πρέπει vα γίvει και vα διαλύσoυμε κάτι τo oπoίo τo είχαv φτιάξει άλλoι Δήμαρχoι, o κ. Σκoύρτης συγκεκριμέvα τov έφτιαξε τov χώρo, δεv τov έφτιαξε o Απoστoλόπoυλoς, έτσι; Ο κ. Σκoύρτης μετά o κ. Νικoλάoυ τo εμπλoύτισε εvδεχoμέvως», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα που συγκεντρώνει πάνω από 25 υπογραφές πολιτών και αφορά στις αρμοδιότητες του Σώματος πρέπει να ενταχθεί ως θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη που θα εκδώσει για επόμενη τακτική συνεδρίαση.

Ακολουθεί το κείμενο εισήγησης των «Φίλων των Ζώων Παπάγου Χολαργού» που περιλαμβάνει και τις προτάσεις για την ασφαλή διαβίωση των πτηνών μετά την απομάκρυνση τους. Το ίδιο κείμενο που συγκέντρωσε τις 308 υπογραφές.

Κύριε Δήμαρχε,

Το 2020 είχαμε δεχθεί καταγγελίες για τις συνθήκες που βιώνουν τα πτηνά στο πάρκο της Περικλέους, ενδεικτικά αναφέρω τoν κ. Φ. Μ.η, την Κ. Λ., οι οποίοι είχαν στείλει εγγράφως τις διαμαρτυρίες τους και στον Δήμο!

Επισκεφθήκαμε το πάρκο επί τρεις συνεχείς ημέρες, και διαπιστώσαμε ότι πράγματι υπήρχε πλημμελής φροντίδα και έλλειψη ασφάλειας στα πουλιά.

Αφού φέραμε σε γνώση σας τα γεγονότα αυτά, συμφωνήσατε στην απομάκρυνση των πτηνών σε χώρο κατάλληλο για την ευζωία τους, μόλις καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την μεταφορά τους, αρχίζοντας από τις πάπιες.

Μετά από πολυήμερη έρευνα επιλέξαμε και σας προτείνουμε την Φάρμα Καριοφύλλη, Λεπέτυμνος Λέσβος. Έχει έκταση 7 στρεμμάτων και όλα τα ζώα ζούνε ελεύθερα. Σε έξι (6) στρέμματα ζουν τα ελάφια και τα κατσικάκια και σε ένα (1) στρέμμα τα πτηνά, με μια μεγάλη λίμνη στο ψηλότερο βουνό της Λέσβου που είναι και βιότοπος τους, δίπλα σε ποτάμι!

Στο κτήμα υπάρχουν στάβλοι για κακοποιημένα γαϊδουράκια και άλογα, που έχει διασώσει η Φιλοζωική του νησιού, Κιβωτός. Επίσης φιλοξενούνται ζώα που απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις, τα οποία δεν μπορούν να συντηρήσουν οι ιδιώτες. Στην Φάρμα γίνονται αρκετές δράσεις ευαισθητοποίησης.

Είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Καριοφύλλη, ιδιοκτήτη της Φάρμας, ο οποίος και μας έδωσε χρηστικές πληροφορίες για την ασφαλή μεταφορά τους, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι 15 Μαρτίου, διότι κατά την εποχή αυτή η θερμοκρασία είναι κατάλληλη, προκειμένου τα πουλιά να μην πεθάνουν από θερμοπληξία. Καθώς γνωρίζουμε οτι τα πτηνά γεννούν άνοιξη, η μεταφορά τους δεν θα συμπέσει με την αναπαραγωγική τους περίοδο. Μας πληροφόρησαν ότι στην Φάρμα επειδή είναι ορεινά αργούν λίγο.. ..συνήθως Απρίλιο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗΣ : Τηλ. 69 7945 8991 Ιδιοκτήτης της Φάρμας

ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ : τηλ. 210 4818415 ΕΦΑΜ Μεταφορική Λέσβου, 10€/ κουτί

ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ : τηλ. 2167004923 Αγορά Χαρτόκουτων 60x60x60 - 11€/κουτί

Προετοιμασία : Στα χαρτόκουτα, εσωτερικά η κάτω επιφάνεια του κουτιού επενδύεται με νάυλον και προσθέτουμε άχυρο.

ΜΠΟΥΡΑΤΖΗΣ : τηλ. 210 6831121 Αγορά άχυρου Συσκευασία 5κιλά/5€

Ο σύλλογος δηλώνει παρόν για οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η μεταφορά των πτηνών, (πάπιες χήνες) και σε εύθετο χρόνο τα παπαγαλάκια και τα ωδικά πτηνά. Βασιζόμαστε και στην καλή συνεργασία με την κ. Γκούμα και τους υπεύθυνους του πάρκου.

Ελπίζουμε οτι σύντομα θα διευθετήσετε το θέμα, και σας βεβαιώνουμε ότι θα ικανοποιηθεί απόλυτα το κοινό αίσθημα.

 

Με εκτίμηση

Για τον Σύλλογο

Μαστοράκη Λίλα  Τζάιδα Αγγελική


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.