Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 15:41

Η "Barbara" ήρθε για να μείνει… έως και την Πέμπτη με εξάρσεις και υφέσεις


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

 

Το ξημέρωμα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου 2023, βρήκε τον Παπάγο και τονΧολαργό,"ντυμένους στα λευκά", έπειτα από πυκνή χιονόπτωση πουδιήρκεσε, περίπου, από τις 5πμ έως τις 9πμ. Η έκπληξη ήταν "ευχάριστη"για τουςπερισσότερους κατοίκους της περιοχής, μιας και το χιόνι σεαυτή την ποσότητα, "άπλωσε την χάρη" του, χωρίς να δημιουργήσει σοβαράπροβλήματα.


Η ψυχρή εισβολή "Barbara", βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει, μέχριστιγμής, προκαλέσει, δύο ισχυρές εξάρσεις χιονοπτώσεων στο προάστιόμας:
1) Η πρώτη έξαρση σημειώθηκε κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, 5 Φεβρουαρίου 2023, και συνοδεύτηκε από χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές. Η διάρκειά της ήταν 3-4 ώρες και, παρά την μεγάλη ένταση των φαινομένων, το χιόνι δεν "στρώθηκε", σχεδόν πουθενά, καθώςη θερμοκρασία ήταν, σχετικά υψηλή και η υγρασία πολύ αυξημένη (περίπου2,5°C και 90% αντίστοιχα, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό μας σταθμό). Σε αυτή την φάση, αξιόλογη χιονόστρωση σημειώθηκε στον Υμηττό η οποία ξεκινούσε από το ύψος της Αττικής Οδού.


2) Η δεύτερη έξαρση ήρθε τα ξημερώματα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου 2023, περίπου μετά τις 4πμ και ήταν πιο αξιόλογη από την πρώτη, με τις χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα να είναι πολύ πυκνές και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (κοντά στους 0°C με ελάχιστη-0,3°C σύμφωνα με τον μετεωρολογικό μας σταθμό). Σε αυτή την φάση, καιιδιαίτερα από τις 6 έως τις 9 που η θερμοκρασία έπεσε στο επίπεδοπαγοποίησης, το χιόνι "στρώθηκε" ομοιόμορφα στην πόλη μας με το ύψος
του να αυξάνεται, γρήγορα μετά το ξημέρωμα. Με την λήξη τωνφαινομένων, περίπου στις 9:30, το ύψος χιονιού στις χλοερές επιφάνειςτης πόλης μας ήταν της τάξης των 10 - 15εκ και, στους περισσότερουςδρόμους, κοντά στα 5εκ.
Μικρότερες εξάρσεις με χιονοπτώσεις περιορισμένης διάρκειας καιέντασης,σημειώθηκαν μεταξύ των δύο περιόδων και μετά την δεύτερη.


Η "Barbara", θα συνεχίσει να επηρεάζει το προάστιό μας για αρκετέςημέρες ακόμα, με την θερμοκρασία να σταθεροποιείται στα πολύ χαμηλάεπίπεδα της Δευτέρας (-2°C έως 5°C), και τις χιονοπτώσεις νασυνεχίζονται, με εξάρσεις και υφέσεις, έως και τις πρωινές ώρες τηςΠέμπτης (9/2), τουλάχιστον. Και τις επόμενες ημέρες, κατά την διάρκειατων χιονοπτώσεων η θερμοκρασία θα είναι "οριακή" για χιονόστρωση, μεαποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο να σημειωθούν σημαντικά ύψηχιονιού. Ωστόσο, κατά την διάρκεια των εξάρσεων και, ιδιαίτερα, αναυτές εκδηλώνονται από αργά το βράδυ έως το πρωί, είναι πολύ πιθανό νατο στρώσει, εκ νέου, στα πάρκα και στους δρόμους της πόλης μας και ναυπάρξουν, κάποια προβλήματα. Τα διαστήματα κατά την διάρκεια των
οποίων οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούνκαθώς, σε αυτή την φάση, τα φαινόμενα προκαλούνται, εν πολλοίς απόσυστάδες νεφώσεων που δημιουργούνται με "τυχαίο τρόπο" πάνω από τοΑιγαίο και τα βουνά της Αττικής και, καθώς, διέρχονται από την περιοχήμας, δίνουν απότομες μεταβολές στον καιρό με ξαφνικά "κλεισίματα" καιχιονόπτωση.


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακή "αποκλιμάκωση", αναμένεται από την Πέμπτη, με τα διαστήματα χιονοπτώσεων να περιορίζονται και τα ανοίγματα να μεγαλώνουν, χωρίς, όμως να αποκλείεται παράταση των φαινομένων και την Παρασκευή. Η ψυχρήπερίοδος θα συνεχιστεί για πολλές ημέρες καθώς η θερμοκρασία δεν θασημειώσει απότομη άνοδο αλλά θα ανέβει σταδιακά, ενώ, είναι πιθανό,κοντά στις 15/2 να υπάρξει και νέα ψυχρή εισβολή.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της "Barbara" και τοενδεχόμενο παράτασης των χιονοπτώσεων, θα υπάρξουν σε επόμενηανάρτηση, την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2022.

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.