Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 23:18

8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: O Δήμος Παπάγου Χολαργού συνεχίζει νομίμως να... καταστρέφεται!

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" σχετικά με τη λειτουργία της Πολεοδομίας Παπάγου Χολαργού αλλά και τις δράσεις των Δήμων απέναντι στις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί:  

"Είμαστε αναγκασμένοι να… «χαλάσουμε την γαλήνη» του Δημάρχου, για να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας να αντιληφθούν τι έχει κάνει η δημοτική αρχή Παπάγου Χολαργού για την ανοικοδόμηση στην πόλη μας με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).

Από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κ. Αποστολόπουλος, στην οποία αυτοχαρακτηρίζεται «πρωτοπόρος»,  αναδεικνύεται ότι δυσκολεύεται, παρότι του το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, να  αντιληφθεί τι ακριβώς ισχύει με το θέμα του ΝΟΚ και τις κινήσεις των άλλων Δήμων, αλλά και το τι θα έπρεπε ο ίδιος να είχε κάνει ώστε να προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών αδειών. Δυσκολεύεται τόσο φανερά δε να το αντιληφθεί, που αναφέρεται σε… έγκριτο δημοσίευμα, άρθρο που όφειλε να είχε διαψεύσει σεβόμενος το θεσμό του Δημάρχου που υπηρετεί.

Όπως αποκάλυψε η επικεφαλής της παράταξης μας Μαρία Σιώτου στο Δημοτικό Συμβούλιο (28/3), η Διαδημοτική Επιχείρηση ΔΙΑΣ Α.Ε. που ίδρυσε ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του με το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού «έπεσε στα βράχια» και οδεύει προς εκκαθάριση, ενώ εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι μήνες.

Συνεπώς, μαζί με την Α.Ε. κατέρρευσε  και η Πολεοδομία Παπάγου Χολαργού, αφού εξαρχής είχε στηθεί μέσω αυτής. Μετά την αποκάλυψη, που αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Δήμαρχος, εμφανίστηκε σίγουρος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα λύσει το θέμα της Υπηρεσίας Δόμησης με νέα προγραμματική σύμβαση με την αντίστοιχη Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Αργυρούπολης. Η απόφαση του, όμως αυτή, της νέας σύναψης σύμβασης κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (5/4/24) γεγονός που σημαίνει ότι η πόλη του Παπάγου-Χολαργού μένει χωρίς Πολεοδομία επ αόριστον, δηλαδή χωρίς δυνατότητα όποιων ελέγχων, αλλά με τις άδειες να συνεχίζουν να εκδίδονται με υπογραφή μηχανικών! 

Ο Δήμαρχος δύο περίπου χρόνια πριν, έφερε θέμα στο ΔΣ και κατόπιν στην ΚΕΔΕ, αντί για την κατάργηση των συνδυαστικών κινήτρων που αυξάνουν το συντελεστή, την κατάργηση των δύο μοναδικών ευεργετικών περιβαλλοντικών όρων του ΝΟΚ.

Ψηφίστηκε στο ΔΣ με πλειοψηφία (οι δημοτικές σύμβουλοι των 8Π δεν συμφώνησαν) ενώ στην ΚΕΔΕ δεν ψηφίστηκε ποτέ η πρόταση του.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στα κίνητρα που συνδυαστικά δίνονται για αύξηση ύψους και συντελεστή και όχι στα κίνητρα για πράσινες ταράτσες και δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης, όπως υποστήριζε ο Δήμαρχος. 

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί εντελώς άλλα πράγματα, απ΄ ότι ο κ. Αποστολόπουλος.

Οι Δήμαρχοι Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αλίμου, Κηφισιάς και Φιλοθέης-Ψυχικού όχι μόνο δεν ακολούθησαν την «θεσμικά τεκμηριωμένη επιρροή του Δημάρχου» (αλήθεια ποια;), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση του, αλλά προκάλεσαν αλλαγή του Nόμου στην Βουλή για τους δήμους τους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προχώρησαν σε «εντέλεσθαι» για την αναστολή οικοδομικών εργασιών στις πόλεις τους. Κανένας εξ αυτών δεν  αμφισβήτησε αποκλειστικά και μόνο τα δύο περιβαλλοντικά κίνητρα!

Ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού «έσυρε» την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (28/3) σε μία κίνηση εντυπωσιασμού και μόνο, για να στείλει «αίτημα» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να του επιτρέψει να προχωρήσει σε μερική αναστολή οικοδομικών αδειών. Ο ίδιος άλλωστε, αναγκάστηκε να αποδεχτεί κατά τη συνεδρίαση ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες η απόφαση αυτή να ευοδωθεί.

Το ΥΠΕΝ που βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με τους άλλους Δημάρχους οι οποίοι πραγματικά κάνουν κινήσεις ουσίας και όχι με τον κ. Αποστόλοπουλο που έκανε ένα απλό αίτημα, έστειλε άμεσα διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο κινήσεών τους και φυσικά απορρίπτοντας το αίτημα.

Εις επίρρωσιν όλων αυτών, ήρθε στη δημοσιότητα  και το εξώδικο του ΤΕΕ προς τους άλλους Δημάρχους, που έδωσαν στις Πολεοδομίες τους εντολή για μη έκδοση οικοδομικών αδειών. Στο εξώδικο ΔΕΝ συμπεριέλαβαν τον Δήμο Παπάγου Χολαργού. Γιατί απλά ο Δήμαρχος Αποστολόπουλος δεν εξέδωσε ποτέ τέτοια εντολή!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με τη σειρά της, με έγγραφο της ακυρώνει την διαταγή του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για την αναστολή των οικοδομικών αδειών στα χωρικά του όρια και φυσικά δεν ασχολείται με τον Δήμο μας, που έπραξε το απόλυτο τίποτα. 

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έκανε νέα προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρώσει και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ΣτΕ έχει δικαιώσει τις προσφυγές για τον Δήμο Αλίμου.

Έτσι, αν το ΣτΕ δικαιώσει και τον Δήμο 3Β, τότε ο Δήμος Παπάγου Χολαργού θα είναι ο μόνος της Αττικής που θα συνεχίσει… νομίμως να καταστρέφεται. Και αυτή ίσως να είναι η μόνη πρωτοπορία που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

 

«8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη»

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.