Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 07:10

Η Λαϊκή Συσπείρωση για Παιδικούς Σταθμούς και Σχολεία


LAIKISYSPEIROSIlogo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αγαπητοί γονείς,
η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ παλεύει σταθερά για δωρεάν, δημόσια, αναβαθμισμένη ψυχοσωματική αγωγή και φροντίδα για όλα τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία. Αυτό απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.

Ύστερα από την καταγγελία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ (Δελτίο Τύπου στις 30/8/2019) για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών του Δήμου μας, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία κόσμου και γονιών με τον Δήμαρχο και την πρόεδρο του ΔΟΚΜΕΠΑ για να μας ενημερώσουν τι θα κάνουν.

Η παρέμβασή μας είχε ως αποτέλεσμα να επιταχύνει ο δήμος τις διαδικασίες ενημερώνοντας γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους, που πριν από λίγες μέρες είχαν αποκλειστεί από τους δημοτικούς σταθμούς.

Όμως στη συνάντησή μας η δημοτική αρχή δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα που θέσαμε.
Για αυτό καλούμε τους γονείς να ενεργοποιηθούν και να διεκδικήσουν:

1. Να μειωθεί ο μεγάλος σήμερα αριθμός των παιδιών ανά τμήμα προνηπίων, για ουσιαστική αγωγή και αναβάθμιση της φροντίδας των παιδιών και του έργου των παιδαγωγών με τμήματα προνηπίων 15 παιδιών. Να βελτιωθεί άμεσα η υπάρχουσα κατάσταση με δύο νηπιαγωγούς στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά, μέχρι να βρεθούν νέοι χώροι.
2. Να καταργηθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς και να διεκδικηθεί πλήρης κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους με ενιαίο σύγχρονο και αναβαθμισμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
3. Να ληφθούν μέτρα ώστε κανένα παιδί να μην αποκλείεται από τους δημοτικούς σταθμούς. Να αντιταχθούμε στην απόφαση του ΔΟΚΜΕΠΑ που αποκλείει τα βρέφη 8-24 μηνών (και 8-18 μηνών για όσους γονείς βάζουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ).
4. Να διεκδικήσει ο δήμος τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών και να προβεί σε νέες απαραίτητες προσλήψεις τόσο νηπιαγωγών όσο και βοηθητικού προσωπικού.
Για να υπάρχει ολοκληρωμένη μόνιμη ιατρική, ψυχολογική, υποστηρικτική κάλυψη και βοήθεια για τα παιδιά και να μην μπαλώνονται μόνιμες ανάγκες με εθελοντές ή περιστασιακές συμβάσεις.
5. Να επιταχύνει ο δήμος τις συντηρήσεις, την αντισεισμική θωράκιση και τον στατικό έλεγχο των κτιρίων.
6. Να αντιμετωπίσει άμεσα ο δήμος τις απαράδεκτες ελλείψεις και καθυστερήσεις, όπως η επί δύο χρόνια μη αναπλήρωση του σταθερού οργάνου στον παιδικό σταθμό της 17ης Νοέμβρη, ή θέματα επικινδυνότητας, όπως η κάλυψη με σύρμα συγκράτησης των βραχωδών πρανών ή η καθαριότητα του ανηφορικού διαδρόμου προς Αριστοτέλους, ο οποίος είναι μόνιμα γεμάτος με γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια.
7. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την έγκαιρη εξασφάλιση κτιριακών εγκαταστάσεων για νηπιαγωγεία και δημοτικά, ώστε να μην στοιβάζονται και εκεί τα παιδιά και να καταργηθεί το απαράδεκτο φαινόμενο χώροι που προορίζονται για άλλες χρήσεις (αίθουσες εργαστηρίων, μουσικής, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκες) ή απαράδεκτοι χώροι, όπως δώματα και διάδρομοι, να μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας ή να
λαμβάνονται επικίνδυνα για τα παιδιά μέτρα, όπως αίθουσα για την 1η Δημοτικού να είναι σε όροφο στο 1ο-6ο Δημοτικό. Να δεσμεύσει άμεσα ο δήμος χώρους για την ανέγερση παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.
8. Να υπάρχουν τμήματα ένταξης και ειδικά νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
9. Να υπάρξει ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης των παιδιών και το αντίστοιχο βοηθητικό προσωπικό.
Σας ενημερώνουμε ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς είναι επισφαλείς εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, όπως από προγράμματα του ΟΑΕΔ, πρακτικάριοι, εργαζόμενοι με 11μηνες ή 12μηνες συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ λήγει του χρόνου και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη, παρά μόνο η «υπόσχεση» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για επίδομα 180€ ανά παιδί για θέση «γενικώς» σε παιδικό σταθμό, ποσό πολύ μικρότερο από το σημερινό του ΕΣΠΑ. Η θέση του Κ. Μητσοτάκη για επιταγή στους γονείς δείχνει τη γενική κατεύθυνση που επιδιώκεται να απαλλαγούν το κράτος και οι δήμοι από την παροχή παιδικών σταθμών.
Επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκοψε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 ακόμη και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ για κτιριακές υποδομές προκειμένου να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμισή της.
Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκών των παιδιών μας, την οποία έχουμε ήδη πληρώσει με έμμεσους, άμεσους και δημοτικούς φόρους.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
O επικεφαλής Αντώνης Ρεκλείτης
Ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Ρεμούνδος
Η τοπική σύμβουλος Πηνελόπη Χανιά.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.