Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 13:17

Στην Πολωνία το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού για το Erasmus+


poloniab

Η επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Χολαργού στην Gdynia της Πολωνίας από 6/10/2019 έως 12/10/2019 ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση καθηγητών και μαθητών από τα σχολεία της Ελλάδας, Κροατίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+: «Stop Climate Change – Together Europe Achieves More».

Η εξαήμερη παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας, που την αποτελούσαν οι καθηγητές Χριστίνα Μπράβου, Βασιλική Παπανδρέου, Νίκος Παπαδόπουλος και οι μαθητές Μιχαέλα Αντωνοπούλου, Ελένη Νικολακέα, Μιχάλης Φαράζογλου και Γιάννης Μαρουδίτσης στην πολωνική πόλη, που είναι χτισμένη στην ακτή της Βαλτικής θάλασσας, περιλάμβανε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, τη θερμή υποδοχή των επισκεπτών στο Szkola Podstawowa nr 12, ακολούθησε φύτεμα δέντρων στην αυλή του σχολείου από κάθε αντιπροσωπεία. Η περιήγηση στην πόλη της Gdynia και η ενημέρωση από τις τοπικές αρχές στο δημαρχείο της πόλης για τα δάση που την περιβάλλουν αλλά και το ενδιαφέρον της αυτοδιοίκησης για τα μαζικά μέσα μεταφοράς βοήθησαν τους καθηγητές και μαθητές των σχολείων εταίρων να γνωρίσουν καλύτερα την «πράσινη» πόλη της Gdynia.

Την δεύτερη ημέρα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη για τις αλλαγές στην ζωή και αποδημία των πουλιών της περιοχής, λόγω κλιματικών συνθηκών στον βοτανικό κήπο του Marszewo, όπου συμμετείχαν και σε διαδραστικό παιχνίδι στο δάσος, ενώ διασκέδασαν ψήνοντας λουκάνικα στη φωτιά, χαρακτηριστική συνήθεια των Πολωνών, κατά τις εξορμήσεις τους στην εξοχή. Ακόμη επισκέφτηκαν τον Gdansk, την πόλη που έγινε η αφορμή της έναρξης του Β' Παγκοσμίου πολέμου, με το σημαντικό της λιμάνι από τους μεσαιωνικούς χρόνους αλλά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και το Sopot με την τεράστια ξύλινη αποβάθρα, που καταστρέφεται συχνά από τις σφοδρές καταιγίδες.

polonia

Την τρίτη ημέρα, οι συντονιστές των σχολείων εταίρων – το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού εκπροσώπησε η κ. Χριστίνα Μπράβου – συναντήθηκαν στο σχολείο προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν την πορεία και υλοποίηση του προγράμματος, ενώ κατόπιν παρακολούθησαν την παράσταση του θεατρικού έργου «Save the Lofty Trees». Τους ρόλους μοιράστηκαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, καθώς και μαθητές του κροατικού σχολείου. Στην συνέχεια, όλες οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό Μουσείο Πειραμάτων και έφτιαξαν ένα μοντέλο πόλης χωρίς μόλυνση.

Κατά την τέταρτη ημέρα, οι μαθητές παρακολούθησαν, στις τάξεις του πολωνικού σχολείου, μαθήματα στα αγγλικά για την κλιματική αλλαγή. Το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού εκπροσώπησε η κ. Βασιλική Παπανδρέου, που ανέλαβε και πραγματοποίησε ένα μάθημα με θέμα : «Climate change and Carbon Footprint». Η μετάβαση στο Aquariun της Gdynia έδωσε την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά αλλά και τους ζωντανούς οργανισμούς της Βαλτικής και να παρατηρήσουν από μικροσκόπια τις διαφορές ανάμεσα στα είδη ψαριών.

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην χερσόνησο Hel, που αποτελεί το ανώτατο βόρειο άκρο της Πολωνίας στην Βαλτική. Με αρκετό κρύο και αέρα, όλες οι αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο φώκιας, παρακολούθησαν μια επίδειξη με φώκιες, αλλά και ψάρεψαν με δίχτυα, φορώντας ειδικές στολές. Η εξόρμηση έκλεισε με μια πεζοπορία στην περιοχή αυτή, που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε ένα δημοφιλές θέρετρο για αναψυχή.

Η ομάδα των Ελλήνων καθηγητών και μαθητών ικανοποιημένη από το πλούσιο πρόγραμμα, αλλά και την συναναστροφή με τους Ευρωπαίους εταίρους επέστρεψε στην Αθήνα με καινούργιες εντυπώσεις, ευχάριστες αναμνήσεις αλλά και γνώσεις πάνω στο θέμα του προγράμματος, την κλιματική αλλαγή.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.