Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 17:30

Ηλιοφάνεια τέλος! Έρχονται χιόνια την Παρασκευή σε Παπάγου και Χολαργό!


 

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

"Ο Φλεβάρης και εάν "φλεβίσει", Καλοκαίρι θα μυρίσει... Μα αν τύχει και κακιώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει". Μία πασίγνωστη παροιμία η οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα "δύο πρόσωπα" του δεύτερου μήνα του έτους: Ο Φλεβάρης, χαρακτηρίζεται από την ολοένα αυξανόμενη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και την διάρκεια της ημέρας και όταν κάποιες ημέρες επικρατεί αίθριος καιρός και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η "μυρωδιά" του Καλοκαιριού σαν να απλώνεται σε κάποιες περιοχές της χώρας μας.

Από την άλλη, ο Φλεβάρης, όχι απλά είναι ο δεύτερος ψυχρότερος μήνας του έτους, αλλά χαρακτηρίζεται από βίαιες, ξαφνικές, ψυχρές εισβολές, οι οποίες αρκετές φορές στο παρελθόν, έχουν ντύσει στα λευκά την πρωτεύουσα και το προάστιο του Παπάγου και του Χολαργού. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα "ιστορικών χιονιάδων", αποτελούν ο "χιονιάς της Τσικνοπέμπτης, 12 -13 Φεβρουαρίου 2004", όταν μέσα σε λίγα λεπτά είχε παραλύσει ολόκληρη η πρωτεύουσα από την μανία της χιονοθύελλας, και ο χιονιάς της 16-18 Φεβρουαρίου 2008, κατά την διάρκεια του οποίου το ύψος χιονιού στους δρόμους της πόλης μας, έφτασε τους 30 πόντους. Παλαιότερα, στα λευκά είχε ντυθεί το προάστιό μας στις 2 Φεβρουαρίου 1992, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 22-24 Φεβρουαρίου, ένας πολύ μεγάλος χιονιάς παρέλυσε την πόλη.


Ο Φεβρουάριος, εφέτος, ξεκίνησε με ανοιξιάτικες διαθέσεις, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και το θερμόμετρο του μετεωρολογικού μας σταθμού να προσεγγίζει τους 18°C. Αυτό το "σκηνικό" του καιρού, προβλέπεται να διακοπεί απότομα από το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη ξεκινάει ένα διάστημα "βαρυχειμωνιάς" για την περιοχή μας, με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, την επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων και την εκδήλωση βροχών/ χιονονέρου και, ενδεχομένως χιονοπτώσεων.


Το αν τελικά θα καταφέρει να χιονίσει, στις γειτονιές του Χολαργού και του Παπάγου παραμένει (για μία ακόμα φορά!!!) αδιευκρίνιστο καθώς τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα ως προς τις λεπτομέρειες που θα κρίνουν το αν τελικά θα υπάρξει υγρασία ή όχι (λίγες μοίρες διαφορά στην διεύθυνση των ανέμων μπορούν να αλλάξουν τελείως την εξέλιξη και τα μοντέλα, παρά την αλματώδη πρόοδο που έχουν σημειώσει, αδυνατούν τα δουν με την απαραίτητη ακρίβεια την εξέλιξη.

Με τα τωρινά στοιχεία, τα δύο κύρια διαστήματα κατά την διάρκεια των οποίων είναι, πιθανό, να χιονίσει, είναι το διάστημα από την Πέμπτη τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και, επίσης, από το Σάββατο το πρωί μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Η πιθανότητα να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις, σε βαθμό να δημιουργήσουν προβλήματα στους δρόμους της πόλης, είναι μικρή και το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν περιορισμένης διάρκειας χιονοπτώσεις ανάμεσα σε διαστήματα με αρκετά ανοιχτό καιρό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι χιονοπτώσεις να είναι παροδικά πυκνές και να καταφέρουν να ντύσουν την πόλη στα λευκά, κυρίως την νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!!!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.