Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 09:53

Xειμωνιάτικο το Σαββατοκύριακο σε Παπάγου και Χολαργό – Σποραδικές καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Το χειμωνιάτικο διάλειμμα του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν σύντομο καθώς, από την Τρίτη, για μία ακόμη φορά επικράτησαν ήπιες και θερμές, για την εποχή, συνθήκες με την θερμοκρασία στον Παπάγο και τον Χολαργό, να ανεβαίνει σημαντικά για να φτάσει την Πέμπτη τους 20,0°C! Παράλληλα συνεχίζεται και η σχετική ανομβρία καθώς από τις αρχές του μήνα το ύψος βροχής στην περιοχή δεν έχει ξεπεράσει τα 10mm όταν η "κλιματική τιμή" για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, στο προάστιό μας, είναι περίπου 40mm.

Με ήπιο καιρό και υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να εξελιχθεί και η Παρασκευή (15/12) κατά την διάρκεια της οποίας η ηλιοφάνεια θα εναλλάσσεται με συννεφιά χωρίς όμως να αναμένονται αξιόλογες βροχοπτώσεις πριν από το βράδυ. Κυρίαρχο στοιχείο της ημέρας θα είναι η αυξημένη υγρασία που, τις πρωινές ώρες θα ξεπεράσει το 90% και είναι πιθανό να αναπτυχθεί "αχλύς" και τοπικές ομίχλες (κυρίως στα πάρκα της περιοχές). Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 19°C.

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού με κύρια στοιχεία την επικράτηση "βαριάς" συννεφιάς και την εκδήλωση βροχών. Κατά την διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (16/12) θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που, κατά διαστήματα ενδέχεται να έχουν αξιόλογη ένταση καθιστώντας υπαρκτό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων περιορισμένης έκτασης.

Κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και, από το μεσημέρι θα επικρατήσει άστατος καιρός με εναλλαγές διαστημάτων πυκνής συννεφιάς με ψιλόβροχο και διαστημάτων με "σπαστό" καιρό. Οι Βόρειοι - Βορειοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας το απόγευμα τα 7-8bf με ριπές που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 90km/h, δημιουργώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες στο προάστιό μας (ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά τις πτώσεις αντικειμένων και το σπάσιμο ευαίσθητων κλαδιών). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση και από το απόγευμα θα υποχωρήσει κάτω από 10°C.

Η Κυριακή (17/12) θα ξεκινήσει με χειμωνιάτικο καιρό και διαστήματα αυξημένης συννεφιάς που μπορεί να προκαλεί κύματα ανεμόβροχου (υπό μορφή ψεκάδων - ασθενούς βροχής). Οι βορειοανατολικοί άνεμοι συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί και η θερμοκρασία το ξημέρωμα θα βρίσκεται στους 7-8°C. Κατά την διάρκεια της ημέρας όμως η συννεφιά θα αραιώσει και θα υπάρξουν διαστήματα ηλιοφάνειας και οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν. Η θερμοκρασία το μεσημέρι δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 10°C.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πάρνηθα θα "ντυθεί" για τα καλά "στα λευκά" καθώς από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα χιονίζει, κατά διαστήματα πυκνά, με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν, παροδικά έως τα 600μ και το ύψος χιονιού πάνω από τα 1000μ να είναι σημαντικό. Στα λευκά, είναι πιθανό να ξεπροβάλλει, για πρώτη φορά από την αρχή της "saizon" και η κορυφή της Πεντέλης το μεσημέρι της Κυριακής! Παροδική χιονόπτωση ενδέχεται να σημειωθεί και στην κορυφή του Υμηττού χωρίς όμως να αναμένεται χιονόστρωση.

Από την Δευτέρα (18/12) αναμένεται επιστροφή σε ήπιες και "γλυκές" συνθήκες με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση μεγάλων διαστημάτων ηλιοφάνειας, την εξασθένιση των ανέμων και την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία την Τρίτη (19/12) και την Τετάρτη (20/12) θα ξεπεράσει τους 15°C. Αξιόλογες βροχές δεν αναμένονται μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού κατά τις παραμονές και την ημέρα των Χριστουγέννων, τα στοιχεία "ψελλίζουν" γενικά ήπιες καιρικές συνθήκες με εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς και το ενδεχόμενο βροχής να είναι υπαρκτό κυρίως από τις 21/12 και μετά. Η πιθανότητα να προκύψει ισχυρή ψυχρή εισβολή μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων είναι μικρή. Σε κάθε περίπτωση είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις μιας και ο "προγνωστικός ορίζοντας" για την περίοδο των εορτών καλύπτεται προς ώρας από "ομίχλη".

Καλό Σαββατοκύριακο!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.